(KarriereStart.no):

Syv av ti norske arbeidstagere mener at erfaring er viktigere enn teoretisk utdanning når man skal søke jobb. I resten av verden mener i gjennomsnitt åtte av ti ansatte det samme, i følge Randstad Workmonitor.


- Årsaken til at erfaring er stadig viktigere, er antagelig at mye av den teoretiske utdannelsen blir raskt foreldet. Jo mer og dypere og mer oppdatert praktisk erfaring du har, jo mindre teller den teoretiske ballasten du har med deg i jobbsøknaden, sier daglig leder Camilla Grana i Randstad Norge i en pressemelding.

Godt marked for unge nordmenn

Camilla Grana, daglig leder for Ranstad i Norge.

Undersøkelsen tar også for seg yngre (-25) og eldre (+55) arbeidstageres muligheter til å finne nytt arbeid i dagens jobbmarked.


Det er i de økonomisk pressede landene i Europa det er vanskeligst for dem under 25 år å skaffe seg jobb. Men forskjellene på de skandinaviske landene større. I Sverige svarer hele 77 prosent at det er vanskelig for yngre arbeidstagere å skaffe seg jobb. 65 prosent av danskene svarer det samme, mens Norge ligger tredje lavest i verden med ”bare” 51 prosent som bekrefter påstanden.I Norge svarer tre av fire at det er vanskeligere for eldre mennesker å finne ny jobb, mens tilsvarende svarprosent for Sverige og Danmark er 84 og 85 prosent. I land med stor økonomisk usikkerhet og høy arbeidsledighet – som Tsjekkia, Hellas og Spania – ligger tallet over 95 prosent.


- Årsaken er nok ganske oversiktlig: Norge er fortsatt forholdsvis uberørt av de økonomiske nedgangstidene vi ser i resten av Europa. Arbeidsmarkedet vårt er i stor grad preget av stabilitet, trygghet og valgmuligheter, sier Grana.


Hun forklarer at mange bransjer også har utfordringer med å finne riktig fagkompetanse, og innen flere områder som for eksempel innen ingeniør- og IT-feltet er det mangel på kvalifisert arbeidskraft.

LES OGSÅ: Ønsker du motiverte ansatte? 5 effektive tips- Arbeidsledigheten er lav og innen noen områder negativ. Dette reflekterer også Norges lite utsatte plassering i internasjonal sammenheng, sier Camilla Grana.

Klikk her for å søke blant tusenvis av ledige stillinger