Gjennom et studieløp lærer man seg ofte mange gode triks og studieteknikker til eksamen. Vi har snakket med Francis Westerlund, junior konsulent hos Acando, for å høre hans beste tips til eksamensperioden. Francis har mastergrad i Samfunnsøkonomi fra NTNU og har studert i fire ulike land i løpet av studietiden.

Tiden frem mot eksamen kan være svært hektisk. Francis forteller hvordan han alltid lagde dagsplaner for eksamensperioden, der han satt opp dagens oppgaver og planla hvor lang tid hver oppgave skulle ta.

– Det ga med god oversikt og hjalp meg med å holde fokus og motivasjon oppe. Det er samtidig viktig å gi deg selv litt romslige tidsfrister. Du får større mestringsfølelse av å klare oppgavene innenfor tiden du har satt av, forklarer han.

I tillegg har Francis god erfaring med å jobbe praktisk med gamle eksamensoppgaver. På den måten får du god oversikt over pensum, samtidig som du får erfaring fra arbeid med oppgaver. Han forteller at hans beste eksamensopplevelser har kommet etter å ha arbeidet på denne måten.

– Det er utrolig deilig å få utdelt en eksamen du føler du har kontroll på, sier han. Etter å ha jobbet grundig med oppgaver og gamle eksamener er det veldig lite som overrasker deg.

LES OGSÅ: Slik lykkes du som trainee i Meny

Dagen før eksamen

Francis er av den typen som liker å arbeide med eksamen til siste slutt.

– Jeg vet at mange pleier å koble av, men det klarer jeg ikke.

Men han er heller ikke tilhenger av å sitte oppe sent kvelden før. Han står heller litt tidligere opp på selve eksamensdagen, slik at han får tid til å se over pensum en siste gang før eksamen starter.

LES OGSÅ: Hvordan lansere en app: Tips fra Kurt Lekanger i Tek.no

Eksamen

Det første Francis gjør når han får utlevert eksamensoppgaven er å lese gjennom den. Gjerne også to ganger.

– Deretter lager jeg en liten disposisjon, med hovedelementene som skal være med i hver oppgave, og hvor lang tid hver oppgave omtrent kommer til å ta. Deretter begynner jeg på selve oppgaven, sier han.I tillegg liker han å sitte hele tiden ut. Hvis han har noe tid til overs bruker han denne til å gå over oppgaven, rette på småting og legge til elementer der det trengs.

– Plutselig kommer man på noe ekstra eller oppdager noe man må rette på, forklarer han.

LES OGSÅ: Disse jobbene tror Google og McKinsey kommer til å forsvinne

Ha kontroll på hjelpemidlene

Det er også viktig å ha kontroll på hva som er lov å ta med seg på eksamen. Noen fag tillater ulike hjelpemidler som for eksempel kalkulator, og man bør alltid dobbeltsjekk at det er tillatt å bruke de hjelpemidlene man tar med seg.

Francis forteller at han i en eksamensperiode hadde benyttet seg av en kalkulator til øvingsoppgavene, men glemte helt å undersøke om det var tillat å ha den med på eksamen.

– Da jeg kom til eksamen gikk det opp for meg at jeg ikke hadde sjekket om jeg kunne bruke kalkulatoren. Så da måtte jeg vurdere om jeg skulle satse på at jeg kunne bruke den, og risikere å bli tatt for juks, forklarer han.

Han bestemte seg for å spørre om han kunne bruke den, men det var ingen til stede som kunne vurdere om det var tillatt å bruke kalkulatoren. Dermed endte det med at han måtte starte eksamen uten kalkulator, før han senere fikk bekreftelse på at kalkulatoren kunne brukes.

– Da hadde jeg allerede mistet en hel time, og jeg ble ganske stresset, sier han.

Det var ikke et godt utgangspunkt for resten av eksamen. Francis anbefaler nye studenter å undersøke hvilke hjelpemidler det er tillatt å ta med seg i god tid før eksamen, slik at man unngår slike situasjoner.

LES OGSÅ: Yrkesgruppene med høyest og lavest sykefravær 2014

Etter eksamen

Etter eksamen pleide Francis å sammenligne svarene sine med de andre i klassen. Dette gjorde de for å få en formening om hvem som gjorde det bra.

– Jeg liker å ha en formening om hvordan eksamen gikk slik at jeg ikke blir overrasket når karakterene kommer, sier Francis.

Det kan være fint å få snakket om opplevelsen av eksamen og hva man har svart, men det er samtidig viktig å huske på at det ikke er alle som liker å sammenligne svarene. Det kan være lurt å begrense dette til de man vet setter pris på det samme som deg.

Deretter pleier Francis å dra hjem for å koble av.

– Jeg liker å legge meg i sofaen, spise godteri og se på en skikkelig kvalitetsserie. Da koser jeg meg, og glemmer fort hva jeg gjorde å eksamen.

Francis er junior konsulent hos Acando og er en del av Acandos talentprogram for nyutdannede. Les mer Acandos talentprogram for nyutdannede her.

Klikk her for å søke blant tusenvis av ledige stillinger