Hvordan forbereder du deg til eksamen? Vi har pratet med Mathias Knudsen Sollie, som er junior konsulent hos Acando, for å få noen gode tips til eksamensforberedelsene. Mathias har bachelor i e-business fra NITH og master i Informatikk fra UIO.

Det kan ofte bli lange og monotone dager på lesesalen om man skal lese gjennom hele Pensum. Hvis du er av typen som synes dette er frustrerende og uengasjerende, kan det være smart å finne andre måter å arbeide med pensum. Mathias har alltid foretrukket å arbeide med oppgaver fremfor å lese gjennom pensum før eksamen.

– På den måten må du lete opp informasjon og bruke pensum mer aktivt. Ikke bare sitte og lese, forklarer han.

Gjør gjerne om pensum til spørsmål, finn gamle eksamensoppgaver eller øvingsoppgaver. Oppgavene tvinger deg til å hente litt av pensum hele tiden, og på den måten kommer du deg gjennom hele pensum.

– Det kan samtidig være en mye mer givende og engasjerende måte å arbeide på, sier Mathias.

Dagen før eksamen

Det er mange ulike meninger om hvordan man best bruker siste dagen før eksamen. Mathias er ganske bestemt i sin oppfatning.

– Dagen før eksamen gjorde jeg ingenting som var relatert til eksamen, sier han kontant og smiler.

Det kan være lurt å gjøre noe hyggelig, slik at du lar skuldrene senke seg. Se en film, være litt sosial, gjøre noe aktivt og få litt frisk luft er gode måter å la hjernen slappe av på. Dette, kombinert med en god natts søvn, gir hjernen gode forutsetninger for å prestere godt på selve eksamen.

– Man stresser ofte en del og hjernen tar inn mye informasjon frem mot eksamen. Så den siste dagen brukte jeg alltid til å rydde opp litt i hodet, forklarer han.

LES OGSÅ: Prøvetid i jobben: Hvor raskt må man levere?

Eksamensdagen

Når man får utlevert eksamensoppgaven er det lett å bli stresset. Selv om man egentlig kan svaret kan man fort bli litt forvirret av alle uttrykkene og begrepene.

– Man glemmer fort at man egentlig kan svaret, sier Mathias.

Derfor er det viktig å lese godt gjennom hele oppgaven. På den måten kan du gi deg tid til å forstå oppgaven og alle begrepene.

– Etter å ha lest gjennom oppgaven begynte jeg bare med oppgave én og arbeidet meg gjennom derfra.

Hvis det var noen oppgaver jeg var usikker på, hoppet jeg over dem og gikk tilbake til de senere, forklarer han.

Han forklarer også at det var mange som tok med seg mye forskjellig mat og drikke på eksamen. Det er viktig å ha med seg godt med mat, men ikke noe som tar vekk fokus fra selve eksamen.

– Jeg hadde aldri med meg masse godteri og brus på eksamen. Jeg følte at det bare tok fokuset vekk fra oppgaven og at det ikke ga meg den motivasjonen jeg trengte der og da, forklarer Mathias.

Det er svært individuelt hva man liker å ta med seg av mat og drikke på eksamen, en man må huske at det er viktig å få i seg nok næring gjennom en lang eksamen, siden et stabilt blodsukkernivå kan hjelpe deg å holde konsentrasjonen og fokus gjennom hele dagen.

LES OGSÅ: Skriv en CV som blir lest

Etter eksamen

Etter eksamen gjorde Matthias helst så lite som mulig.

– Du har brukt så mye tid på dette i forkant. De siste ukene har du nesten bare fokusert på denne eksamenen og du er så lei.

Mathias var mer interessert i å legge det bak seg, finne på noe annet og kanskje feire at han var ferdig.

– Jeg hater å høre på andre snakke om hva de har svart, sier han litt irritert. For det kan nesten bare gå en vei: Enten har du svart det samme som de andre eller så har du svart feil. Uavhengig om det er du som har svart feil eller ikke, legger han til og ler.

Å gjennomføre en eksamen er en milepæl. Det er viktig å huske at du har lagt ned mye arbeid og da er det er lov å være stolt av seg selv.

Mathias er junior konsulent hos Acando og er en del av Acandos talentprogram for nyutdannede. Les mer om Acandos Talentrprogram for nyutdannede her.

Klikk her for å søke blant tusenvis av ledige stillinger