(KarriereStart.no):


Ny prognose konkluderer med at arbeidsledigheten vil hoppe 3,2 prosent mellom 2015 og 2016. Tallet på arbeidsledige vil da være det høyeste siden 2004.

 

Ledigheten er et resultat av fallet i oljeprisen, og vil øke mest hos ingeniør- , IKT- og industriarbeidere med tilknytning til oljesektoren, skriver DN.no. Men i følge arbeids- og velferdsdirektør Joakim Lystad, vil også butikk- og salgsmedarbeidere kunne merke økningen, da det ventes at folk vil bruke mindre penger enn før.

 

– Oljeprisen har stor betydning for norsk økonomi, og da også for arbeidsmarkedet, og det er usikkert hvordan den vil utvikle seg. Etter et kraftig fall har den nå økt litt igjen. Men det er vanskelig å vite om oljeprisen har passert bunnivået, sier han til DN.no. 

 

– Dersom den faller mer enn vi har lagt til grunn, vil det føre til ytterligere nedgang i oljeinvesteringene og dermed også høyere arbeidsledighet. Hvis økt usikkerhet fører til at folk blir mer forsiktige med å bruke penger, kan det føre til lavere etterspørsel og aktivitet, og da kan ledigheten øke i flere næringer. 

 

Direktøren melder dog at i eksportindustrien, og innen bygg- og anlegg ser arbeidsplassene ut til å øke.

 

LES OGSÅ: Intensiverer kampen mot svart arbeid

 

Klikk her for å søke blant tusenvis av ledige stillinger