(KarriereStart.no):

Ifølge den ferske rapporten, som enda ikke er publisert, kan den norske oljeindustrien i verste fall miste 200.000 årsverk fra 2014 og frem til 2020, skriver Teknisk Ukeblad.

 

Rapporten er utarbeidet av Menon Business Economics og DNV GL på oppdrag fra OG21, som er en samarbeidsorganisasjon for oljeindustrien i Norge.

 

– Reduksjonen er estimert til 100.000 årsverk. Men dette er et konservativt anslag. Reduksjonen i årsverk kan øke til 200.000 i denne perioden, står det i rapporten.

 

Ifølge International Research Institute of Stavanger er det totalt 330.000 arbeidsplasser knyttet til petroleumsvirksomhet i Norge.

 

SE VIDEO: Hvordan ser fremtidens jobbmarked ut?

 

- Realistiske tall

Prosjektleder i Menon, Ida Amble Ruge, sier til Teknisk Ukeblad at de mener rapporten viser realistiske tall. Hun understreker samtidig at det at er snakk om årsverk, og ikke antall ansatte.

 

– Vi har ikke tatt hensyn til arbeidskraft som går over til andre bransjer. Dette er et bruttotall for oljeindustrien og tilhørende segment. Vi har jo allerede sett at minst 25.000 har mistet jobben, samt at Nav har kommet med tall på at totalt 35-40.000 har blitt varslet om permitteringer og oppsigelser, sier hun til Teknisk Ukeblad.

 

LES OGSÅ: Ingeniørstudentene flykter fra industrien

 

Store konsekvenser for norsk økonomi

Oljenedturen har ifølge rapporten også store konsekvenser for norsk økonomi.

 

– Det vil bli en massiv negativ økonomisk effekt av den reduserte aktiviteten. Vi forventer at myndighetenes inntekter fra oljeselskapene vil reduseres med 100 milliarder kroner, ifølge rapporten.

 

Samtidig nevnes det at nedgangstidene også kan ha positive effekter. Næringen vil nemlig se etter måter å redusere kostnader på, samt at nye teknologimuligheter og standardisering vil bli vurdert. Samtidig er det nå, i motsetning til for bare et par år siden, flere folk tilgjengelige for innovasjonsarbeid.

 

OG21 skriver også at de de er fornøyd med at myndighetene i 2016 vil gi betraktelig mer støtte til petroleumsforskning og pilotering av nye teknologier.

 

Rapporten vil bli presentert i sin helhet under det årlige OG21 Forum i Oslo den 25. november.

 

Klikk her for å søke blant tusenvis av ledige stillinger