(KarriereStart.no):

Norsk økonomi var tema under ManpowerGroup Forum 17. juni. Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Swedbank pekte på flere viktige handlingsområder fremover.

 

Andreassen pekte blant annet på den høye arbeidsledigheten langs oljekysten. Men mens ledigheten stiger langs oljekysten faller den i Nord-Norge og på Østlandet. Fastlandsøkonomien er nå driveren i norsk økonomi. Men samlet har den totale andelen sysselsatte i Norge likevel falt og er ifølge han en av de største utfordringene vi står overfor.

 

– Ledigheten langs oljekysten er en ting. En annen utfordring er at av de med lav utdanning er kun 45 prosent i jobb, mens 80 prosent av de med høyere utdannelse er sysselsatt. Dette er en kjempeutfordring for samfunnet og kanskje den aller viktigste jobben vi står overfor. Vi må få flere mennesker i jobb, mente han.

 

SE VIDEO: Slik blir fremtidens arbeidsmarked

 

Nordmenn drar til Sverige

Andreassen pekte også på helomvendingen i den norske arbeidsmarkedssituasjon, sammenliknet med den i Sverige. Etterspørselen etter arbeidskraft og antallet ledige stillinger i nabolandet vårt har aldri vært større enn i dag. Mens svenskene tidligere kom til Norge for å jobbe, drar nordmenn nå til Sverige.


 

– Arbeidsinnvandringen er tilnærmet null og det er nå kun i Oslo og Akershus det er befolkningsvekst. Dette, kombinert med at vareforbruket flater ut og det er null vekst i detaljhandelen, gir noen økonomiske utfordringer.

 

Andreassen påpekte likevel at nullvekst ikke gir grunn til å svartmale situasjonen.

 

­– Det er ikke verre enn at vi har gått fra en kraftig opptur til en utflating i forbruk. Det er ingen krise for landet. I tillegg får vi god hjelp av at kronekursen har falt kraftig.

 

LES OGSÅ: Nå blir engelskkunnskaper viktigere for å få seg jobb

 

Gårsdagens tapere er morgendagens vinnere

Totalt er 8.000 ledige ingeniører registrert hos NAV. Dette mener sjeføkonomen er en stor mulighet for bedrifter som tidligere ikke har klart å tiltrekke seg eller hatt råd til denne kompetansen.

 

– Nå trenger ingeniørene jobb og de er villige til å gå ned i lønn. Norske bedrifter har nå en gylden mulighet til å rekruttere arbeidskraften de trenger. Gårsdagens vinnere innen olje og detaljhandel er morgendagens tapere, mens gårsdagens tapere innenfor konkurranseutsatte næringer er morgendagens vinnere.


 

Digitaliseringen gjør utdannelse avgjørende

Konsernsjef i ManpowerGroup, Maalfrid Brath, presenterte på ManpowerGroup Forum de viktigste funnene i det siste arbeidsmarkedsbarometeret. Hun mener at forskjellen mellom lavt og høyt utdannede vil bli stadig større fremover.

 

– Digitaliseringen fører blant annet til at mange av dagens arbeidsplasser gradvis forsvinner og utdannelse vil være viktig for å holde seg relevant på det globale arbeidsmarkedet. Vi må sørge for å utdanne unge mennesker til fremtidens jobber og vi må sørge for å få lavt utdannede ut i jobb, sa Brath.

 

Klikk her for å søke blant tusenvis av ledige stillinger