(KarriereStart.no):

Beslutningstakere og eksperter har lenge forsøkt å finne et svar på hvordan ny teknologi vil påvirke tilgangen på jobber. Om det vil føre til flere jobber, annerledes jobber, færre jobber eller ingen jobber. Alle disse alternativene har vært blant spådommene for en fremtid der roboter og kunstig intelligens inntar arbeidsplassene.


– Få forteller arbeidstakere hvilke krav den nye teknologien stiller til dem. De må fornye ferdighetene sine i et høyere tempo enn tidligere for å holde seg relevante for de jobbene som vil komme, men som vi ennå ikke har sett, sier konsernsjef i ManpowerGroup Maalfrid Brath.

 

Ferdighets-revolusjonen kommer

Denne uken ble ManpowerGroups undersøkelse «The Skills Revolution» lagt fram under World Economic Forum i Davos. Den viser at pilene peker i retning av mer effektive løsninger, der de som ikke henger med vil måtte stå på sidelinjen og se på at den digitale revolusjonen tar form.


– Det er hevet over enhver tvil at den teknologiske utviklingen vil revolusjonere mange næringer. Våre undersøkelser viser imidlertid at de fleste arbeidsgivere mener oppdaterte ansatte, ikke færre ansatte, er svaret på utviklingen, sier Brath.



Mer enn 90 prosent av de 18 000 respondentene fordelt på 43 land og ulike industrier, forventer at deres organisasjon vil bli berørt av digitalisering i løpet av de neste to årene. Opptil 45 prosent av dagens betalte yrker kan bli automatisert med nåværende teknologi. Likevel tror 83 prosent av arbeidsgiverne at de kan bevare eller øke antallet ansatte de neste to årene. Det forutsetter imidlertid at de ansatte lykkes med å fornye ferdighetene sine.


– Læringsevne og læringsvillighet er de store differensiatorene i fremtidens arbeidsliv. Dagens arbeidstakere må forberede seg på å lære gjennom hele karrieren, også innenfor nye fagområder, sier Brath.

 

SE VIDEO: Slik blir fremtidens arbeidsmarked

 

Størst håp for IT og HR

Mens industriell produksjon og standardiserte administrasjonsoppgaver er ventet å bli erstattet av roboter, er det ventet en tilvekst av arbeidsplasser innenfor IT og HR.



– Stadig flere næringer trenger ansatte med IT-kompetanse for å utnytte mulighetene som ligger i den nye teknologien. Etterspørselen etter HR-stillinger og andre jobber som er rettet mot kontakt med mennesker er også ventet å øke. Etter hvert som de standardiserte oppgavene forsvinner, vil behovet for å lære nye ferdigheter øke, sier Brath.

 

LES OGSÅ: Én av tre norske bedrifter har udekket kompetansebehov

 

Én av tre bedrifter mangler en digital strategi

Automatisering av arbeidsdagen og digital kompetanse for å møte fremtidens behov, var også sentrale spørsmål i den globale arbeidsmarkedsundersøkelsen Randstad Workmonitor. Her kom det frem at 36 prosent av norske arbeidstakere mener at deres arbeidsgiver mangler en digital strategi. 54 prosent mener også at digitalisering krever annen kompetanse enn hva arbeidsgiveren har tilgjengelig i dag, mens 57 prosent mener de personlig må tilegne seg mer digital kompetanse for å sikre jobben sin i fremtiden.

 

– I et arbeidsmarked preget av omstilling, automatisering, hurtige endringer og teknologiske nyvinninger, er det oppsiktsvekkende at hver tredje bedrift tydeligvis mangler en tydelig, digital strategi for å møte behovene som allerede er her, sier administrerende direktør Eivind Bøe i rekrutterings- og bemanningsselskapet Randstad.

 

– Robotene kommer, og overtar stadig flere, tradisjonelle arbeidsoppgaver i stadig flere yrker. I undersøkelsen svarer hver tredje, norske respondent at de i dag utfører arbeid som kan automatiseres. Over halvparten av de spurte innser at arbeidsgiveren vil ha behov for annen type kompetanse i fremtiden, forteller Bøe.

 

I følge undersøkelsen ligger bedrifter i India, Kina og USA best an til å møte fremtiden, med en klar, digital strategi. Sverige scorer lavest blant de nordiske landene: I følge de ansatte mangler hver andre svenske bedrift et slikt fremtidsrettet styringsdokument.

 

Klikk her for å søke blant tusenvis av ledige stillinger