(KarriereStart.no):

Unge nordmenn med høyere utdanning møter et fremtidig arbeidsmarked som er truet av kunstig intelligens, kognitive maskiner og robotisering, i følge en ny rapport fra Deloitte. Her konkluderes det med at «Listen over utrydningstruede yrker vokser og behovet for menneskelig arbeid har aldri har vært mindre enn det er i dag».

 

Såkalte millennials, altså høyt utdannede personer under 34 år, uttrykker naturligvis at de synes det er skremmende at den nye teknologien overtar stadig flere jobber. Det vil si, millennials over hele kloden, bortsett fra i Norge. Vi har nemlig stor optimisme for egen jobbfremtid, konkluderer Deloitte.

 

Deloitte Norge-sjef Aase Aamdal Lundgaard mener de er naive når trusselen mot egen jobb ikke ser ikke ut til å skremme millennials. Nå vil hun ta et oppgjør med det hun mener er overdreven optimisme for fremtidens arbeidsmarked.

 

– Man bør ta den teknologiske utviklingen inn over seg og tenke på hva det kan bety for sin egen del, sier hun til DN.

 

Lundgaard mener resultatene av undersøkelsen reflekterer en generell holdning blant yngre nordmenn – også blant de nærmere 700 millennials som er ansatt i Deloitte Norge.


 

Til tross for de dystre spådommene tror hun at det fortsatt vil være nødvendig med menneskelige relasjoner – til tross for teknologibølgen mange venter vil skylle inn over det norske arbeidsmarkedet.

 

– Flere av våre arbeidsoppgaver i dag vil nok forsvinne i fremtiden. Men verden kan ikke bare bestå av roboter, og det kreves også noen menneskelig relasjoner, sier hun.

 

For å løse problemet tror hun det er viktig at unge nordmenn tilegner seg it-kunnskaper, og mener utdanningen i Norge bør legges om.

 

– Norge risikerer å bli hengende etter. Vi må få it og teknologi mer inn i utdannelse og offentlig sektor, utviklingen vi ser går jo ikke over. Jeg er usikker på om det er lagt nok vekt på teknologi på universiteter og høyskoler, sier hun til DN.

 

LES OGSÅ: Nå kommer den digitale revolusjonen

 

Klikk her for å søke blant tusenvis av ledige stillinger