(Karrierestart.no)

Over 600 norske ledere deltok i undersøkelsen, som avslører at flesteparten av dem setter helt andre ting enn erfaring fra utlandet høyest på agendaen. Bare 15 prosent av norske ledere sier at «internasjonal erfaring/kulturforståelse» blir viktigst hos fremtidens arbeidstagere.

 

Funnene i undersøkelsen er ikke akkurat gledelig lesning for konsernsjef Torben Sneve i Adecco. Undersøkelsen påviste også noen overraskende generasjonsforskjeller blant arbeidsgiverne.


– Arbeidsgivere verdsetter ikke internasjonal erfaring i dag, og det blir ikke å anse som viktig for fremtidens arbeidsmarked heller. Og når vi ser at de yngre lederne er mindre opptatt av at kandidater har utenlandserfaring enn eldre ledere, ja, da blir jeg veldig overrasket, sier Sneve til Dagens Næringsliv.

 

Sneve påpeker at  holdningene til lederne er problematisk, sett i lys av den teknologiske utviklingen, som vil medføre gjennomgripende forandringer i arbeidslivet slik vi kjenner det. Det arbeidsgivere på sin side vektlegger som det viktigste ved fremtidens arbeidstager, er at vedkommende er endringsvillig, har sosial kompetanse, er omstillingsdyktig, har digital kompetanse og er fleksibel.


 

Det eneste som havner under internasjonal erfaring/kulturforståelse på listen, er mobilitet og prosjektledererfaring.

 

– Så arbeidsgivere er rett og slett ikke opptatt av at jobbkandidater har utenlandserfaring, og det er kjempetrist, sier Torben Sneve.

LES OGSÅ: Økt bemanning sommeren 2017

 

Hodejeger: – Jeg ser et skille

Partner og hodejeger Trine Larsen i Hammer & Hanborg synes også det er synd at norske arbeidsgivere ikke setter pris på internasjonal erfaring.

 

Jeg ser et skille: Noen skjønner at man må velge kandidater med en litt annerledes bakgrunn, kandidater som har nye perspektiver og er litt «street smart». Men så har vi dessverre mange ledere som tenker veldig tradisjonelt og helst bare ansetter folk som ligner på seg selv, sier hun.


 

Dette vil skape store utfordringer for bedrifter i det nye arbeidslivet, påpeker hun.


– Nå skjer alt så fort, og fra alle kanter. Utdannelse i seg selv er ikke det viktigste lenger, man trenger ansatte med ulike bakgrunner og kompetanser i teamet. Selv er jeg ikke i tvil om hva jeg vil oppfordre unge talenter til å gjøre: Kom dere ut og reis! Bare ikke mist nettverket her hjemme, avslutter hun.

 

 

 

 

 

Klikk her for å søke blant tusenvis av ledige stillinger