(KarriereStart.no):

Stadig vekk får vi høre at automatiseringen er på full fart inn i arbeidslivet og at robotene i fremtiden vil utføre mange av de oppgavene som i dag gjøres av menneskers hoder og hender. Faktisk vil forståsegpåerne hevde at robotene allerede er her, og at de er i ferd med å ta over jobbene til folk.

 

Er du en ung arbeidstager med mange år foran deg i arbeidslivet, kan det med andre ord være grunn til å bli bekymret for hva fremtiden vil bringe. Vil roboter ta over jobben din? Det er jammen ikke godt å vite! Men det finnes de som har svar.

 

Søkemotor

I 2013 publiserte forkserne Carl Benedikt Frey og Michael A. Osborne en forskningsrapport med tittelen « The Future of Employment: How susceptible are jobs to computerisation?» hvor de så på sannsynligheten for at ulike jobber blir erstattet av roboter i fremtiden.  For å gi en pekepinn på hva vi har i vente, kan det nevnes at forskerne tror at nær halvparten av jobbene i USA er truet av en robotinvasjon i arbeidslivet. Med tanke på at det norske arbeidslivet er preget av høy digitalisering, er det ingen grunn til å tro at tallene er noe lavere for det norske arbeidsmarkedet.


 

Heldigvis har internett svaret på alt. Og nå har noen kloke hoder laget en nettside basert på undersøkelsen, hvor du kan søke opp jobben din og sjekke hvor sannsynlig det er at en robot kommer til å ta over plassen din i løpet av de kommende årene. Will robots take my job? er nettsidens beskrivende navn.

 

Den fungerer omtrent som en vanlig søkemotor. Der kan du skrive inn arbeidstittelen din, og få en prosentmessig beregning på hvor sannsynlig det er at du mister jobben til et automatisert vesen.


 

Jobber du for eksempel som regnskapsfører, er det 98 prosent sjanse for at jobben din blir erstattet av en robot. Tjener du til livets brød som journalist, er det 11 prosent sannsynlig at du blir byttet ut med en robot. Ikke veldig sannsynlig, med andre ord, men heller ikke usannsynlig nok til at undertegnede sitter helt rolig i kontorstolen!

LES OGSÅ: Antallet på uføretrygd øker

 

Av yrker som er i risikosonen for å forsvinne, finner man utenom regnskapsførerne blant annet butikkansatte, radioreparatører og dekoratører. Jobber du imidlertid som psykolog, forfatter eller sykepleier, kan du være ganske trygg på at du ikke kommer til å drive arbeidsledig i fremtiden.

 

 

 

Klikk her for å søke blant tusenvis av ledige stillinger