(KarriereStart.no): 

Roboter og automatisering kommer til å skape et stort økonomisk vannskille i løpet av de neste 13 årene. En ny rapport fra konsulentfirmaet McKinsey tror at endringene vi står overfor vil medføre at over 800 millioner jobber kommer til å forsvinne verden over innen 2030. 

 

Når man samtidig vet at verdens befolkning estimeres å øke til 8,5 milliarder mennesker i samme tidsrom, betyr dette at 10 prosent av verdens befolkning vil mangle en jobb å gå til. Samtidig tyder rapporten fra McKinsey på at hvor hardt du blir rammet, henger sammen med hvor i verden du befinner deg.

 

Verst for i-landene

Mens langt fremskredne økonomier som USA, Storbritannia, Japan og Sør-Korea har flere midler til å investere i automatisering, vil arbeidsplassene for mennesker faktisk øke i land som for eksempel India, fordi disse landene ikke har like mye penger å bruke på automatisering. 

 

Det er med andre ord arbeidstagere i den industrialiserte del av verden som vil kjenne brodden av automatiseringen først. 

 

Hvorvidt du vil miste jobben din til en robot, henger også samme med hvilken bransje du hører hjemme i. Det nye er imidlertid at det ikke bare er lavtlønnsyrker som kommer til å bli påvirket av den kommende digitaliseringsbølgen. Hvis jobben din innebærer rutineoppgaver brenner det et blått lys for arbeidsfremtiden din. 


 

Heldigvis er det ikke bare dårlige nyheter. McKinsey spår nemlig at de som er villig til å opparbeide seg ny kompetanse og ta videreutdanning vil klare seg gjennom de dyptgripende forandringene samfunnet står overfor. Industrialiserte nasjoner med en raskt aldrende befolkning vil for eksempel ha et stort behov for varme hender i helsevesenet. 

 

McKinsey regner med at litt over 20 prosent av Norges arbeidstagere vil bli tvunget til å finne en ny jobb i løpet av de neste årene. 

 

Disse jobbene forsvinner – Disse overlever

 

Jobbene som blir mest påvirket av automatisering i i-land:

  • Maskin- og byggeutstyrsoperatører
  • Oppvaskere i restaurantbransjen
  • Kjøkkenassistenter
  • Regnskapsansatte og sekretærer
  • Servitører

Jobbene som blir minst påvirket av automatisering i i-land:

  • Helsearbeidere, som leger og sykepleiere
  • Dataingeniører
  • Byggearbeidere
  • Lærere

 

(Kilde: McKinsey Global Institute)

 

 

Klikk her for å søke blant tusenvis av ledige stillinger