(KarriereStart.no):

I flere år har eldrebølgen skapt hodebry for landets samfunnsøkonomer og politikere. Hvordan skal man kunne finansiere velferdsstaten når andelen av befolkningen i yrkesaktiv alder blir stadig lavere, mens stadig flere nordmenn går over i pensjon, har vært spørsmålet.

 

Men eldrebølgen er faktisk ikke bare mørke skyer på horisonten. Etterhvert som vi grånes og blir eldre, vil det dukke opp mange nye jobber knyttet til eldreomsorg og behovene til den eldre garde. I Norge forventer man at andelen over 67 år vil fordobles fra drøyt 500 000 i dag til 1,5 millioner de neste 40 årene. Denne store demografiske svingningen vil skape et stort antall nye jobb- og karrieremuligheter. 

 

Trenger helsearbeidere

Tall fra Statistisk sentralbyrå som er utarbeidet for Helse- og omsorgsdepartementet viser at det om 25 år er behov for 40 prosent flere helsearbeidere til sykehusene, dersom sykehusene organiseres som i dag. Dette tilsvarer 13 000 leger og 17 000 sykepleiere. I tillegg kommer behovet for flere helsearbeidere i kommunen.


 

I regnestykket viser Helse- og omsorgsdepartementet blant annet til at det i dag er fem kommuner hvor 28 prosent av innbyggerne er over 67 år. I 2030 vil 106 kommuner ha nesten 30 prosent innbyggere over 67 år. Folk over 70 år bruker dobbelt så mange helsetjenester som dem på 40 år. Velger du en karriere innen helsevesenet vil det altså formerlig bugne av jobbmuligheter i tiårene fremover. 

 

Les også: Eldre og arbeidsledig? Her er fem grunner til at du ikke lykkes i jobbjakten

 

Hvis du ikke har noen medisinsk utdanning, trenger dette imidlertid ikke være noen hindring. Mange yrker som ikke er direkte knyttet til det offentlige helsevesenet vil også oppleve gode tider. Fitnessinstruktør er bare et eksempel på yrker som sannsynligvis vil oppleve høyere etterspørsel i takt med en aldrende befolkning.Nedenfor kan du lese om fire av yrkene som kommer til å oppleve høy etterspørsel når eldrebølgen kommer


 

Dette er noen av yrkene som vil vokse fremover:

Hjemmetilpasser

En person som tilpasser og modifiserer et privat hjem på en slik måte at eldre kan bo for seg selv så lenge som mulig. Som hjemmetilpasser hjelper du til med å innstallere ting som bedre belysning, rullestolramper og dusjstol. Mange som driver med tilpasning av hjem til eldre er byggmestere, eksperter på oppussing og lignende, finnes det også rom for interiørdesignere, arkitekter, ergoterapeuter og til og med landskapsdesignere. 

 

Sjåfør

Det er et voksende behov for sjåfører som kan transportere eldre fra A til B, enten de skal på aktiviteter, butikken, flyplassen eller hjem. Som sjåfør er du for eksempel ansatt ved et sykehjem, og har ansvar for å kjøre klienter til og fra aktiviteter ved dagsenter. Du kan også jobbe som en vanlig drosjesjåfør, og bygge opp en fast kundegruppe blant eldre som trenger transport i hverdagen. 

 

Reparatør av medisinsk utstyr

Hvis du er glad i å fikse og reparere ting, kan dette være yrket for deg. Som reparatør av medisinsk utstyr får du i oppgave å reparere ting som for eksempel rullestoler og oksygenmasker. Denne jobben kan være fysisk krevende. Du må regne med å måtte stå mye, bøye deg og kunne løfte tungt utstyr. Hvis du har Petter Smart-genet er det likevel noe du bør vudere. Bare i USA regner man med at antallet reparatører av medisinsk utstyr kommer til å øke med 5 prosent frem mot 2026, og det er ingen grunn til å tro at man ikke vil se en lignende utvikling i gamle Norge. Som reparatør av medisinsk utstyr jobber du blant annet på sykehus, sykehjem og legekontor.

 

Flyttehjelp

Mange eldre flytter etterhvert til mindre leiligheter, siden de ikke trenger like mye plass som før. I den forbindelse trenger de hjelp til å planlegge og iverksette en flytteprosess. Som flyttehjelp kan du hjelpe kundene dine med å bestemme hva av møbler, arvegods og andre gjenstander som får plass i den nye leiligheten, og hva som eventuelt bør selges eller kastes. Som flyttehjelp for eldre kan du også få i oppgave å kjøpe inn nye møbler og utstyr til leiligheten kunden din skal flytte inn i. 

 

Klikk her for å søke blant tusenvis av ledige stillinger