(KarriereStart.no):

Digitaliseringen nærmer seg arbeidslivet med stormskritt, og bare i perioden 2009-2014 estimerer man at Norge mistet opp mot 200 000 jobber på grunn av digitalisering. Hvis utviklingen skrider fremover i det samme tempoet, vil rundt 35 prosent av dagens jobber være borte om 20 år.

 

Samtidig er det på det rene at digitaliseringen også vil føre til økt behov for visse yrkesgrupper. Ifølge en ny NHO-rapport er ingeniører - og spesielt sivilingeniører - én av yrkesgruppene som kommer til å være ettertraktede i morgendagens arbeidsliv.

 

Yrker i vekst

Det er svenske Steffan Fölster, direktør for Reforminstitutet, som står bak rapporten. Der kommer det frem at sivilingeniører og ingeniører er blant yrkene som vil få flest nye jober de neste 20 årene. Sivilingeniører (unntatt elektroteknologi) er nummer seks på listen, og det er ventet at det vil komme 17.664 nye jobber for denne yrkesgruppen.

 

Ingeniører er på 11. plass over yrker med størst økning i antall arbeidsplasser og vil ifølge rapporten få 9911 nye jobber på 20 år. Sivilingeniører i elektroteknologi er på 24. plass med 2704 nye jobber.


 

I tillegg kan det være aktuelt å nevne at det er ventet at gruppen programvare- og applikasjonsutviklere/-analytikere vil få 24.792 nye jobber, og er nummer tre på listen. Aller øverst finner vi barnehage- og skoleassistenter (28.794 nye jobber) og grunnskole- og førskolelærere (27.901 nye jobber).

 

Lise Lyngsnes Randeberg, president i Tekna håper at spådommene i rapporten slår til.

 

– Jeg tror det vil bli stor etterspørsel etter teknologer fremover, nettopp fordi teknologi er løsningen på mange av problemene vi skal ta fatt på fremover. Svaret på å klimaproblemene er blant annet miljøvennlig teknologi og mer miljøvennlige bygg. Vi må i tillegg gjøre noe med konsekvensene av klimaendringene ved å bygge trygge veier, sikre vann og avløp. Vi vil se flere sensorer, nye transportløsninger og  nye diagnostiske metoder. Alt dette trenger vi teknologer for å gjennomføre, sier Randeberg til Teknisk Ukeblad.

LES OGSÅ: Nesten 10 prosent er uføretrygdet


 

Randeberg maner imidlertid til en viss edruelighet i holdningen til rapporten, og påpeker at teknologer og ingeniører er yrker utsatte for konjunkturer. Dette medfører at det vil være svingninger i hvor stort behovet for disse yrkesgruppene vil være. 

 

Klikk her for å søke blant tusenvis av ledige stillinger