(KarriereStart.no):
– Hva norske arbeidsgivere etterspør kan gi en god pekepinn til deg som skal velge utdannings- eller karrierevei til høsten. Velger du riktig, kan veien til jobb bli enklere, sier Sølvi Spilde Monsen, konserndirektør i Manpower Norge.
Blant norske arbeidsgivere vil det i år være størst etterspørsel etter faglærte personer, selgere, yrkessjåfører, ingeniører, teknikere, IT-eksperter og helsearbeidere. Det viser ManpowerGroups undersøkelse blant 40 000 arbeidsgivere i 43 land om hvor vanskelig det er å få tak i kvalifisert arbeidskraft.
LES OGSÅ: – Vi er inne i en gullalder for IT-folk
Én av fire klarer ikke å fylle ledige stillinger
Etter oljekrisen kjølnet det norske arbeidsmarkedet, men det har heldigvis tatt seg opp igjen i takt med at oljeprisen har økt. Faktisk er situasjonen snudd såpass at det er en økning i mangelen på kvalifisert arbeidskraft. I 2016 slet 16 prosent av norske arbeidsgivere med å finne kompetente arbeidstagere. I 2018 har tallet økt til 25 prosent.
– Én av fire bedrifter klarer ikke å fylle ledige stillinger på grunn av manglende kvalifisert arbeidskraft. Det sender et tydelig signal til nåværende og fremtidige arbeidstagere om å tilpasse seg etterspørselen, sier Monsen.
Lyst på jobb i IT-bransjen? Les mer om bransjen og finn ledige stillinger her
Størst mangel på faglærte
Undersøkelsen viser at mangelen er størst blant fagarbeidere.
– Enten du er håndverker, elektriker, sveiser eller mekaniker, er det svært gode muligheter i arbeidsmarkedet nå, sier Monsen.
Nåværende og fremtidige ingeniører kan også glede seg over forbedrede jobbutsikter. Monsen peker på at mange omskolerte seg eller valgte nye karriereveier i forbindelse med oljekrisen. Hun mener norske arbeidstakere må være åpne for å tilpasse seg svingningene i det norske arbeidsmarkedet.
– Det er heller aldri for sent å snu. Å skifte karrierevei kan gi flere fordeler i et dynamisk arbeidsmarked.
LES OGSÅ: Disse 20 yrkene vokser raskest
Digitaliseringen endrer kompetansebehovet
Til tross for at kunstig intelligens automatiserer en rekke oppgaver i raskt tempo, fører ny teknologi til at etterspurte yrker endrer seg heller enn å forsvinne.
– Mange av yrkene på dagens toppliste har ligget der stabilt de siste fem årene. For eksempel fortsetter etterspørselen etter yrkessjåfører og kundeservicemedarbeidere å være høy på grunn av økt netthandel og mer hjemlevering av varer. Men flere av disse jobbene ser annerledes ut nå enn de gjorde for ti år siden og vil fortsette å endre seg, sier Monsen.
De fleste av yrkene på topplisten krever utdanning eller opplæring etter videregående, men ikke nødvendigvis en full universitetsgrad.
– I den digitale tidsalderen kreves det ikke alltid en universitetsutdanning for å få jobb, men kontinuerlig utvikling av ferdigheter er avgjørende ettersom til og med de mest tradisjonsrike yrkene endrer seg på grunn av ny teknologi.