(KarriereStart.no):

I Norge er behovet størst for selgere, faglært arbeidskraft og ingeniører, viser ManpowerGroups globale undersøkelse om talentmangel. 

- Ingeniører er igjen på topp tre-listen, etter en fjerdeplass i fjor. Det er fortsatt prekært behov for ingeniører i Norge, selv om beregninger fra NAV viser at ingeniørmangelen har gått ned siste året, sier konsernsjef Maalfrid Brath i ManpowerGroup.

Hun peker på behovet for pedagogisk personell ser ut til å øke, med en klatring på lista fra åttende til fjerdeplass.

- Fortsatt ligger faglært arbeidskraft, som håndtverkere, høyt på lista, og vi venter at det vil være vanskelig å få tak i nok folk til bygg- og annleggbransjen i lang tid framover, sier Brath.

Global talentmangel

Topp 10 yrker med etterspurt kompetanse

1. Selgere
2. Faglært arbeidskraft
3. Ingeniører
4. Pedagogisk personell
5. Sjåfører
6. Kokker
7. Resepsjonister
8. Ledere
9. Regnskap- og økonomimedarbeidere
10. IT-personell

På den globale listen over talentmangel, er det de samme tre yrkesgrupper på topp som i Norge: Faglært arbeidskraft, ingeniører og selgere.

- Norge følger en global trend, der flere arbeidsgivere begynner å merke presset med talentmangel. Tidligere har det vært en tendens til at de ikke har sett på dette som et stort problem, fordi konkurrentene er i samme situasjon. Nå opplever imidlertid flere arbeidsgivere mangelen som så stor, at det går ut over konkurranseevnen. Utfordringene med å få tak i den rette kompetansen er global, sier Brath.


For tre år siden oppga en av ti arbeidsgivere at de hadde problemer med å skaffe rett kompetanse. Dette tallet har økt jevnt de siste årene, og nå oppgir hver fjerde arbeidsgiver i Norge at de har mangel på arbeidskraft. Internasjonalt sier 35 prosent av arbeidsgiverne at de har problemer med å fylle jobbene.

- Selv om Norge ligger under gjennomsnittet for resten av verden, er det mange arbeidsgivere som nå har fått en oppvåkning. De ser behov for andre løsninger enn kun å utvide antall ansatte, tilby enda høyere lønn enn konkurrentene eller overta deres ansatte. Løsningen er både målrettet rekruttering og utvikling av de medarbeiderne vi allerede har, sier Brath.


The Human Age

Hun peker på at utfordringene med å skaffe kompetent arbeidskraft bare vil bli større framover. ManpowerGroup har innført begrepet «The Human Age» om det globale arbeidsmarkedet, der kampen om talentene står helt sentralt.


- De virksomhetene som klarer å utnytte potensialet i sine ansatte, vil styrke sin konkurranseevne og lettere kunne få økt økonomisk vekst. Se etter talenter som kanskje ikke har den kompetansen du trenger akkurat nå, men som har evnen til å tilegne seg den. Det handler også om å være en så attraktiv arbeidsgiver, at talentene kommer til deg og blir der. For Norges del handler det om å bli et enda mer attraktiv land for spesialister å jobbe i, sier Brath.

Klikk her for å søke blant tusenvis av ledige stillinger