(KarriereStart.no)
Det er ikke bare kompetansen din som avgjør om du får jobb etter studiene. Uformell kompetanse, etnisitet og kjønn har også mye å si på arbeidsmarkedet, i følge samfunnsforsker Julia Orapabo.
I doktorgradsavhandlingen «Kompetanse – en symbolsk markør. Kjønn, etnisitet og aspirasjoner i overgangen mellom utdanning og arbeid», hevder hun at etnisk og kjønnsmessig rangering av kompetanse påvirker studentenes ambisjoner og valg når de skal ut i arbeidslivet.
Orupabo intervjuet 36 sykepleiere, bioingeniører og datateknologer av begge kjønn og ulik etnisitet – både mens de var under utdanning og ett år etter fullførte studier.
– Selv om et flertall av de jeg fulgte fikk jobb, var det forskjell på hvor interessante jobber de fikk, sier hun til Dine Penger.
Dersom man vil ha drømmejobben som er det viktig å beherske en etnisk norskhet, i følge Orupabo. For sykepleiere og dataingeniører er det viktigere å ha egenskaper som studentene oppfattet som maskuline.
Selv bioingeniører som hadde flyttet til Norge i voksen alder endte opp med å få seg relevant jobb etter studiene. Men arbeidsoppgavene var som regel enklere enn hva etnisk norske fikk muligheten til å utføre.
Flere voksne innvandrere fortalte også at de opplevde mye ekskludering allerede under utdanningen. At de ikke fikk være med på eksempelvis gruppearbeid gjorde at de ble veldig pessimistiske, ifølge Orupabo.
Både kvinnelige og mannlige sykepleierstudenter med ulik etnisk bakgrunn ønsket å jobbe på sykehus fremfor på sykehjem. Det viste seg imidlertid at det bare var etnisk norske sykepleiere som endte opp med å få jobb på sykehus.
Funnene i Orupabos forskning bekrefter tidligere studier som viser at kjønn fungerer som en sentral faktor for ekskludering i enkelte kjønnsdelte utdanninger og yrker.
– Men i andre sektorer er det etnisitet eller en kombinasjon av kjønn og etnisitet som gjør en forskjell, sier Julia Orupabo til Dine Penger.