(KarriereStart.no):

Det norske skipsteknologiselskapet Havyard opplever stor pågang fra studenter og ungdommer som ønsker å jobbe i den maritime næringen. De siste somrene har mange fått sommerjobb som Young Professional Summer Interns, eller deltatt på det to uker lange Havyard Academy Summer Program. I år er interessen rekordhøy, med hele 317 søknader fra unge studenter.

– Dette er vi selvsagt veldig fornøyde med, sier HR-konsulent Ingrid Thorseth, som forteller at de nå har en del arbeid foran seg for å plukke ut hvem som skal gå videre til intervjurunden.

Klikk her for å søke i tusenvis av ledige stillinger

Jentene i flertall

FRAMSYNTE JENTER: To av jentene ved fjorårets
Havyard Academy Summer Program som hadde jobb i
maritim bransje i kikkerten. (Foto: Havyard)

Jentene utgjør hele 60 prosent av søkerne til sommerprogrammet og 40 prosent av de som søker sommerjobb. Med tanke på fraflyttingstrenden blant unge kvinner i fylker som Sogn og Fjordane og Møre og Romsdal, er dette et godt tegn.

– At nærmere halvparten av søkerne til Havyards sommeropplegg er kvinner, ser jeg på som svært positivt, sier HR-direktør Frank-Levi Kvalsund.

Med tanke på at den maritime næringen tradisjonelt sett har vært mannsdominert, er han positivt overrasket over jentenes økende interesse for bransjen.


– Det er flott at dette muligens kan være på vei til å snu, sier han.

SE VIDEO: De er foregangskvinner i mannsdominerte yrker

Bra for rekrutteringen

Mange av de som blir introduserte for bransjen som Young Professional Summer Interns eller via Havyard Academy Summer Program, kommer tilbake som jobbsøkere senere, og Havyard har rekruttert flere av dem.

– Vi vet at den maritime næringen er en attraktiv arbeidsplass, og det er derfor svært hyggelig at over 300 personer ønsker å jobbe ute i distriktene hos oss, sier Kvalsund.

De som blir tilbudt en jobb som Summer Intern vil få ulike oppgaver i konsernet som ferieavløsere i kontorstillinger eller i produksjonen. Her tilbys ungdommen blant annet jobber innen konstruksjon, økonomi, markedsføring, innkjøp, IT og personal.

LES OGSÅ: Maritim næring vil mangle 10 000 sjøfolk frem mot 2020

Over 50 introduksjonskurs og sommerjobber

De 18 deltakerne som får plass i Havyard Academy Summer Program får en unik sjanse til å bli kjent med den maritime bransjen generelt og Havyard spesielt.

– I Leirvik får de omvisning på verftet, mens de på Sunnmøre får møte konsernets ledelse, i tillegg til at både ansatte og trainees presenterer seg og jobben sin, forteller Ingrid Thorseth, og sier at i år kan deltakerne dessuten glede seg til noe litt spesielt.


– De får være med på en tur til Polen og Havyards designavdeling der, avslører hun.

I tillegg til de 18 plassene på introduksjonskurset vurderer Havyard å ansette mellom 30 og 40 i sommerjobb som Young Professional Summer Interns.

Klikk her for å se alle internships i Norge

Klikk her for å se alle traineeprogrammer i Norge