(KarriereStart.no):

ManpowerGroup har for niende året på rad utført undersøkelsen som kartlegger talentmangel på arbeidsmarkedet. Mer enn 37 000 arbeidsgivere i 42 land har deltatt, og resultatet viser at det er et skrikende behov for ansatte med yrkesfaglig bakgrunn i Norge og andre land.

 

Dette er topp 10-listen over talentmangel i Norge: 

1. Faglært arbeidskraft

2. Pedagogisk personell

3. Ingeniører 

4. Selgere

5. Ledere

6. Prosjektledere

7. Leger og helsepersonell (ikke sykepleiere)

8. Regnskap og økonomimedarbeidere

9. Sjåfører

10. Teknikere

 

- Faglært arbeidskraft ligger ikke bare på topp i Norge, men er også mangelvare i Europa og globalt. Det er heller ingenting som tyder på at etterspørselen etter denne kompetansen vil avta i nær fremtid. Snarere forventer vi at mangelen vil forsterke seg  i årene som kommer.  Pedagogisk personell er den yrkesgruppen som har hatt sterkest økning i etterspørsel de siste årene. I år ligger den på annen plass.  Det er  ingen overraskelse at ingeniører fortsatt er mangelvare i Norge, sier konsernsjef i ManpowerGroup, Maalfrid Brath i en pressemelding.


 

På verdensbasis er det faglært arbeidskraft, ingeniører og teknikere som topper listen, mens i Europa er det størst talentmangel innen faglært arbeidskraft, ingeniører og selgere.

 

LES OGSÅ: Kompetansen som blir viktig i fremtiden

 

Undersøkelsen viser at utfordringene bare vil øke med tiden. ManpowerGroup har innført begrepet "The Human Age", om det globale arbeidsmarkedet, og kampen om kandidater med riktig kompetanse.

 

- Rett kompetanse og riktig bruk av den er et konkurransefortrinn i dagens arbeidsmarked. Det handler om å være en så attraktiv arbeidsgiver at talentene kommer til deg og blir der. For Norges del handler det om å bli et enda mer attraktivt land for spesialister å jobbe i, sier Brath i pressemeldingen.


 

Fakta om undersøkelsen:

- Utføres årlig ved første kvartal.

- Over 37 000 arbeidsgivere fordelt på 42 land, har besvart undersøkelsen.

- I Norge har 750 arbeidsgivere deltatt.

 

Klikk her for å søke blant tusenvis av ledige stillinger