Stadig flere norske bedrifter retter sin oppmerksomhet mot utlandet. Studenter som har opparbeidet seg god kulturforståelse og evne til å tilpasse seg nye miljøer kan derfor ha en stor fordel når de senere skal ut på jobbjakt. Hvorfor ikke kickstarte karrieren din ved å skaffe deg en litt annerledes arbeidserfaring?

Joanne Lim fra AIESEC holdt foredrag under Karriereuka på Høgskolen i Oslo og Akershus om hvorfor det er nyttig for norske studenter å skaffe seg arbeidserfaring fra utlandet. Lim fortalte også om sine egne utenlandserfaringer. 

Hva kan AIESEC tilby deg?

Lim er fra Malaysia. Hun meldte seg inn i AIESEC for fire år siden og har de to siste årene jobbet fulltid for organisasjonen. De siste fire månedene har hun tilbrakt i Norge og jobbet som Vice President of Business Development i AIESEC Norge. 

Ifølge Lim er AIESEC en organisasjon for alle studenter mellom 18 og 30 år. AIESEC jobber for å gi studenter muligheten til å skaffe seg lederskaps- og arbeidserfaring fra utlandet. Organisasjonen har i dag avdelinger i rundt 124 land og over 86 000 medlemmer. Som medlem vil du kunne få arbeidserfaring ved å jobbe med å spre informasjon om hva AIESEC står for og med å verve nye medlemmer.


Organisasjonen gir deg også muligheten til å delta i flere prosjekter. Et av dem er Global Volunteer Programme. Formålet med dette prosjektet er at du skal bidra til å gjøre en forskjell i vertslandet. Du får muligheten til å tilbringe mellom seks og tolv uker i utlandet og jobbe som frivillig med en sak du interesserer deg for i samarbeid med forskjellige NGO-er (ikke-statlig organisasjoner), skoler eller veldedige formål. 

Deltar du i Global Volunteer-programmet vil du kunne jobbe med prosjekter tilknyttet økonomisk vekst, fattigdomsbekjempelse, kulturforståelse, miljø, menneskerettigheter, utdanning, helse og livsstil og karriereutvikling. Hva med å for eksempel undervise kinesiske førskolebarn i engelsk? 


AIESECs norske avdeling samarbeider spesielt med ti land: Kina, Kenya, Uganda, Mosambik, Brasil, Mexico, Indonesia, Ghana, India og Nepal. Ifølge Lim er særlig Brasil et populært reisemål for norske studenter. Om du imidlertid ønsker å reise til et annet land er det også mulig så lenge det finnes en AIESEC-avdeling der. 

Du kan også melde deg på AIESECs Global Internship Programme. Da får du muligheten til å jobbe som praktikant i et selskap i utlandet i en periode på tre til atten måneder med arbeidsoppgaver som er relatert til det du studerer. Områdene du kan jobbe med er regnskapsføring, økonomi, finans, markedsføring, Human Resource, Business and Administration og kommunikasjon og journalistikk. Du vil få utdelt en liste over aktuelle bedrifter fra AIESEC, men du må selv ta kontakt med bedriftene for å avtale intervjuer. 

The Global Education Programme er også en del av Global Internship-prosjektet. Om du er utdannet innen pedagogikk har du muligheten til å jobbe ved en offentlig eller privat utdanningsinstitusjon i en periode på to- til atten måneder. Du vil da kunne jobbe med emner som fremmedspråkopplæring, utdanning av barn og ungdom og med å undervise om andre kulturer.  

LES OGSÅ: Hvordan gjøre et bra intervju - tips til research

Søknadsprosesser og kostnader

Du melder deg på AIESECs prosjekter ved å fylle ut søknadsskjemaet som finnes på aiesec.no. Det er to hovedsøknadsfrister, en i mars og en i oktober. Selv om AIESEC opererer med disse fristene har du likevel muligheten til å melde deg på prosjektene deres gjennom hele året. For å delta i Global Internship-programmet må du være i aldersgruppen 20-29 år, mens du må være mellom 18 og 29 år for å kunne melde deg som Global Volunteer.  

Å delta i Global Volunteer-prosjektet koster 4000 kr. Flybilletten må du betale selv, og i noen land må du også betale for bosted og mat. Andre steder er dette inkludert. Ønsker du å delta i det The Global Internship Programme vil det koste 4500 kr, men du vil få en lønn som dekker levekostnadene dine. Du må også da betale flybilletten selv. Alle som er med på AIESECs prosjekter må i tillegg skaffe seg forsikring.  


AIESEC vektlegger ikke søkernes karakterer, men ser heller på hvilken innstilling de har og deres evne til å tilpasse seg nye miljøer. 

LES OGSÅ: Operasjonssykepleier – Yrket på to minutter – Hva gjør en operasjonssykepleier?

Viktig med global erfaring

AIESEC mener det er viktig at studenter utvikler en god kulturforståelse. Å delta i et av deres prosjekter handler derfor om mye mer enn å bare reise til et nytt sted. 

- Det handler ikke bare om at du skal dra til et annet land. Det handler om å lære hvordan du skal jobbe med folk, sier Lim.

 

Siden måten vi kommuniserer på i Norge er så annerledes fra det Lim er vant med fra sitt eget hjemland, Malaysia, beskriver hun de fire månedene hun har tilbrakt her som de mest intense månedene hun har opplevd. Hun understreker derfor at det er viktig å ha global erfaring og lære å kommunisere med folk fra andre kulturer for å unngå unødvendige misforståelser.

Lim mener at studenter som skaffer seg global arbeidserfaring i løpet av studietiden vil ha en fordel når de skal ut på arbeidsmarkedet. Kunnskapene de tilegner seg om andre kulturer gjennom en slik opplevelse gjør at de lærer å forholde seg til personer fra andre kulturer og blir mer åpne og tilpassingsdyktige overfor nye omgivelser. Ifølge Lim er dette kvaliteter arbeidsgivere virkelig verdsetter.  

- Selskaper sier til meg at hvis de kan velge, vil de foretrekke noen med global erfaring.

Synes du dette høres spennende ut? Gå inn på aiesec.no for mer informasjon om ulike prosjekter, søknadsprosesser og kostnader.

Klikk her for å søke blant tusenvis av ledige stillinger