En FINN-annonse fra Avarn Security fikk Luis Gines til å bytte karriere. Det har han ikke angret på.

Luis Gines (20) fra Årnes hadde tatt reiselivsutdanning på videregående og begynt på jobb i flyselskapet Norwegian, da korona-pandemien traff Norge i mars 2020.

Kort tid etter ble Luis permittert. 20-åringen bestemte seg imidlertid raskt for å se etter nye muligheter. Da han så en FINN-annonse for det nye lærlingetilbudet til Avarn Security, søkte han med en gang.

Nå stortrives han som lærling hos Avarn Security Aviation på Gardermoen.

- Jeg har alltid hatt lyst til å jobbe med sikkerhet, og førsteinntrykket av kurset er veldig bra. Gardermoen er en arbeidsplass med mange forskjellige mennesker innom hver dag. Derfor er noe av det jeg gleder meg mest til å stå ved passasjerslusene, sier han.

Leder elevene frem til fagprøve i sikkerhet

August 2020 introduserte Avarn Security sitt nye lærlingeprogram med et felles, sentralstyrt rammeverk for alle sine avdelinger over hele landet.

Kurset – som går over to år – er et samarbeid mellom fylkeskommunen, bedriften og eleven. Det skal bestå av 50 prosent læring og 50 prosent verdiskapning, og leder fram til fagprøve i faget sikkerhet.

Totalt har Avarn Security tatt inn 70 lærlinger, av disse har 11 personer arbeidsplass på Gardermoen. Flere av bedriftene har egne kurs rettet mot virksomheten deres, slik som Avarn Security Aviation og Skan-kontroll.

Luis stortrives etter sine første måneder i det nye lærlingeprogrammet.

- Jeg tror det er mange unge som ville hatt stort utbytte av å være i vekterbransjen, men som ikke vet helt hva det betyr.

- Er du glad i å jobbe med mennesker, så er dette lærlingekurset for deg. Du møter folk i mange forskjellige situasjoner og må variere hvordan du snakker til dem. Man blir jo nesten like mye rådgiver som kontrollør, sier Luis.

Vil hjelpe ungdom å komme inn i utdanningsløpet

Fra 2021 har Avarn Security som mål å ha rundt 200 lærlinger i sitt system til enhver tid, fordelt på to årskull.

- Dette er en stor satsning for oss, men vi mener det er viktig å ta samfunnsansvar og å hjelpe ungdom med å komme inn i utdanningsløpet. Den store pågangen av søkere viser at dette er en mulighet mange ønsker seg. Ekstra gledelig er det at rundt halvparten av årets lærlinger er kvinner, sier HR-rådgiver Hege Moen Felberg.

Mange av årets kandidater kommer fra studieretningen for salg og service på videregående skole, mens noen, i likhet med Luis har studert reiseliv.

I tillegg til å legge ut annonse på FINN, har Avarn Security også vært på skolebesøk flere steder i år for å informere om den nye utdanningsmuligheten.

Ønsker å tilby jobb til mange av lærlingene

Hege Moen Felberg tror det nye utviklingsprogrammet vil gjøre det lettere å få ungdom til å satse på en karriere innen sikkerhetsbransjen.

- Sikkerhetsbransjen tar over stadig flere oppgaver og i dette yrket er det en fordel å komme inn i ung alder. Dette nye lærlingeprogrammet gir oss muligheten til å vise ungdommene at Avarn Security er et godt sted å jobbe og at det er mange muligheter til å utdanne seg videre internt.

- Vi får også muligheten til å utstyre de ansatte med akkurat de kvalifikasjonene vi trenger. Vi har som mål å kunne tilby jobb hos oss til mange av dem som gjør det bra, etter at lærlingetiden er over, sier hun.

FAKTA OM AVARN SECURITYS LÆRLINGEPROGRAM:

Alle lærlinger skal først gjennomføre 5 ukers nasjonalt grunnkurs for vektere. Når de er ferdig med dette har de samme kompetansen som alle vektere

Etter grunnkurset fortsetter de med videre utdanning i sikkerhetsfaget ute i bedriftene, samtidig som de jobber.

Lønnen under utdanning er tariffregulert. 1. året er den 40 prosent av grunnlønn for vektere. 2. året er den 60 prosent.

Flere av bedriftene har egne kurs rettet mot virksomheten deres, slik som Avarn Security Aviation og Skan-kontroll.

Alle lærlinger er tilknyttet en fagleder. De har også tilgang på interne kurs i regi av Avarn Security. Det er opp til fagansvarlig å bedømme hvilke kurs som passer de forskjellige lærlingene

Tre ganger i løpet av lærlingperioden, vil Avarn Security samle alle lærlingene fra hele landet i Asker for felles faglig og sosialt samvær.

Etter endt lærlingperiode vil lærlingene vurderes inn i fast arbeidsforhold hos Avarn Security, Avarn Security Aviation og Skan-kontroll.