Esranur Simsek (18) har overvunnet dysleksi og skolevansker i ung alder. Nå gleder hun seg til å ta fagbrev i sikkerhet.

August 2020 introduserte Avarn Security sitt nye lærlingeprogram med et felles, sentralstyrt rammeverk for alle sine avdelinger over hele landet.

Kurset – som går over to år – er et samarbeid mellom fylkeskommunen, bedriften og eleven. Det skal bestå av 50 prosent læring og 50 prosent verdiskapning, og leder fram til fagprøve i faget sikkerhet.

Følger i morens fotspor

En av de 70 deltakerne på det første kullet er Erasnur Simsek (18) fra Jessheim.
Hun ble inspirert til å søke på lærlingeplass hos Avarn Security, fordi hennes mor har jobbet som vekter i Nokas siden 2002.

- Jeg har lenge drømt om å bli politileder og siden moren min har sagt så mye fint om arbeidsmiljøet sitt, så tenker jeg at et fagbrev i sikkerhet er et viktig steg på veien. Det gir meg mulighet til å oppfylle drømmen min.

- Førsteinntrykket mitt av Avarn Security er veldig bra. Vi blir godt fulgt opp, og det er et godt sosialt miljø. Vi er ti lærlinger på samme sted, så jeg har fått mange nye venner allerede. Vi har også en egen Facebook-gruppe, som det er mye aktivitet i, sier hun med et smil.

Studerte 8 timer etter skolen hver dag

Da hun var yngre, slet Esranur med lærevansker på grunn av dysleksi. Men etter at hun fikk hjelp av moren til å satse på skolen da hun var fjorten år gammel, tok det ikke lang tid før resultatene kom.

- Jeg satt med lekser åtte timer etter skoletid hver dag, helt til jeg fikk inn pensum i hodet. Jeg fikk også litt privatundervisning i klasserommet og litt leksehjelp. Det var en god følelse å komme over det, og det har lært meg å jobbe disiplinert, sier hun.
Nå kombinerer 18-åringen lærlingetiden med deltidsjobb, slik at hun kan spare opp penger til blant annet å ta førerkort.

- Jeg er vant til å ta ansvar og stå på, og det er derfor jeg også liker dette kompetanseprogrammet til Avarn Security. Det skjer mye, du får jobbe med mennesker og bidra til å holde samfunnet trygt.

- Sikkerhetsfaget passer for alle. Det handler ikke om at man må være stor og sterk. Det er mye viktigere å kunne snakke med folk, være tilgjengelig og å kunne løse situasjoner før de eskalerer, sier hun.

Vil inspirere flere ungdommer til å satse på sikkerhetsbransjen

HR-rådgiver i Avarn Security, Hege Moen Felberg tror det nye utviklingsprogrammet vil gjøre det lettere å få ungdom til å satse på en karriere innen sikkerhetsbransjen.

- Sikkerhetsbransjen tar over stadig flere oppgaver og i dette yrket er det en fordel å komme inn i ung alder. Dette nye lærlingeprogrammet gir oss muligheten til å vise ungdommene at Avarn Security er et godt sted å jobbe og at det er mange muligheter til å utdanne seg videre internt.

- For oss i Avarn Security gir det også muligheten til å utstyre de ansatte med akkurat de kvalifikasjonene vi trenger. Vi har som mål å kunne tilby jobb hos oss til mange av dem som gjør det bra, etter at lærlingetiden er over.

Fra 2021 har Avarn Security som mål å ha rundt 200 lærlinger i sitt system til enhver tid, fordelt på to årskull.

- Dette er en stor satsning for oss, men vi mener det er viktig å ta samfunnsansvar og å hjelpe ungdom med å komme inn i utdanningsløpet. Den store pågangen av søkere viser at dette er en mulighet mange ønsker seg. Ekstra gledelig er det at rundt halvparten av årets lærlinger er kvinner, sier Hege Moen Felberg.

FAKTA OM AVARN SECURITYS LÆRLINGEPROGRAM:

Alle lærlinger skal først gjennomføre 5 ukers nasjonalt grunnkurs for vektere. Når de er ferdig med dette har de samme kompetansen som alle vektere
Etter grunnkurset fortsetter de med videre utdanning i sikkerhetsfaget ute i bedriftene, samtidig som de jobber.

Lønnen under utdanning er tariffregulert. 1. året er den 40 prosent av grunnlønn for vektere. 2. året er den 60 prosent.

Flere av bedriftene har egne kurs rettet mot virksomheten deres, slik som Avarn Security Aviation og Skan-kontroll.

Alle lærlinger er tilknyttet en fagleder. De har også tilgang på interne kurs i regi av Avarn Security. Det er opp til fagansvarlig å bedømme hvilke kurs som passer de forskjellige lærlingene

Tre ganger i løpet av lærlingperioden, vil Avarn Security samle alle lærlingene fra hele landet i Asker for felles faglig og sosialt samvær.

Etter endt lærlingperiode vil lærlingene vurderes inn i fast arbeidsforhold hos Avarn Security, Avarn Security Aviation og Skan-kontroll.