Vidar Brennsæter (21) fra nølte ikke med å søke, da han oppdaget på FINN at Avarn Security lette etter nye lærlinger.

Etter å ha studert service og sikkerhet på videregåend i Vestfold, og hatt praksisdager på Torp flyplass i Sandefjord, har han lenge ønsket å jobbe på Gardermoen flyplass.

Drømmen ble oppfylt med en lærlingeplass hos Avarn Security Aviation.

- Gardermoen er en spennende arbeidsplass. Her det mye folk og det skjer noe spennende hver dag.  Hverdagen er veldig variert, sier han. 

Vidar synes ikke det var noe problem å flytte de nesten 40 milene fra Kristiansand til Eidsvoll for å begynne på en karriere innen sikkerhetsfaget.

- Det var spennende å flytte til Eidsvoll. Jeg har funnet en fin leilighet, som ligger i kort avstand til jobben. Vi har også på kort tid fått et godt sosialt miljø blant Avarn Security-lærlingene på Gardermoen.

Nytt lærlingeprogram

Lærlingeprogrammet som Vidar begynte på i august i 2020, er det første med et felles, sentralstyrt rammeverk for alle Avarn Security-avdelinger over hele landet. Årets kull består av 70 lærlinger. 11 av disse har fått plass hos Avarn Security Aviation.

Kurset – som går over to år – er et samarbeid mellom fylkeskommunen, bedriften og eleven. Det skal bestå av 50 prosent læring og 50 prosent verdiskapning, og leder fram til fagprøve i faget sikkerhet.

Å jobbe med sikkerheten på Norges største flyplass innebærer mange forskjellige oppgaver. Vidar ser spesielt frem til å få stå i sikkerhetskontrollen.

- Jeg synes det er spennende å møte så mange forskjellige mennesker, og å lære hvordan man skal behandle dem på best mulig måte. En viktig del av å jobbe med sikkerhet er å kunne være rolig, selv om det oppstår stressete situasjoner.

- Opplæringen til Avarn Security er veldig profesjonell. Jeg føler at de tar godt vare på meg, sier han. Jeg ser ikke bort fra at jeg vil fortsette å jobbe med dette etter at lærlingperioden er over, hvis jeg får muligheten, sier han.

Ønsker å tilby jobb til mange av lærlingene

Vidars ambisjoner gleder HR-rådgiver i Avarn Security, Hege Moen Felberg. Hun sier et av målene med det er å få flere ungdommer til å satse på en karriere innen sikkerhetsbransjen.

- Sikkerhetsbransjen tar over stadig flere oppgaver og i dette yrket er det en fordel å komme inn i ung alder. Dette nye lærlingeprogrammet gir oss muligheten til å utstyre de ansatte med akkurat de kvalifikasjonene vi trenger. Vi har som mål å kunne tilby jobb hos oss til mange av dem som gjør det bra, etter at lærlingetiden er over.

- Lærlingene får også se at det er mange muligheter til å utvikle seg videre hos oss etter at man har blitt ansatt, vi har mange interne kurs- og utdanningstilbud, sier hun.

FAKTA OM AVARN SECURITYS LÆRLINGEPROGRAM:

Alle lærlinger skal først gjennomføre 5 ukers nasjonalt grunnkurs for vektere. Når de er ferdig med dette har de samme kompetansen som alle vektere

Etter grunnkurset fortsetter de med videre utdanning i sikkerhetsfaget ute i bedriftene, samtidig som de jobber.

Lønnen under utdanning er tariffregulert. 1. året er den 40 prosent av grunnlønn for vektere. 2. året er den 60 prosent.

Flere av bedriftene har egne kurs rettet mot virksomheten deres, slik som Avarn Security Aviation og Skan-kontroll.

Alle lærlinger er tilknyttet en fagleder. De har også tilgang på interne kurs i regi av Avarn Security. Det er opp til fagansvarlig å bedømme hvilke kurs som passer de forskjellige lærlingene

Tre ganger i løpet av lærlingperioden, vil Avarn Security samle alle lærlingene fra hele landet i Asker for felles faglig og sosialt samvær.

Etter endt lærlingperiode vil lærlingene vurderes inn i fast arbeidsforhold hos Avarn Security, Avarn Security Aviation og Skan-kontroll.