De er unge, de er løsningsorienterte, endringsvillige og kreative, de har stor risikovilje og har allerede fått praktisk ledererfaring. De er noen av Norges største ledertalenter og 18.oktober får de skygge fem statsråder og et tyvetalls direktører og toppledere i norsk næringsliv når «Leder for en dag» går av stabelen.

Marie Strande Nilsen studerer økonomiske fag på deltid og har nettopp fullført en bachelor i Markedsføring og ledelse ved NTNU i Ålesund. Under studiet var hun daglig leder i studentbedriften Strøy SB, som utviklet produktserien Kjempegødt. Det er et pålegg til barn bestående av fisk og grønnsaker. I løpet av høsten vil de ta studentbedriften videre og opprette et aksjeselskap. Deretter er planen videre å starte på en master i International business neste høst

—Jeg gleder veldig meg til være Iselin Nybøs skygge. Jeg er utrolig stolt over å ha blitt valgt ut til å være med på dette, og jeg tror det kommer til å bli en kjempespennende og lærerik dag. Jeg håper på å få bedre innsikt i hva det vil si å være leder på et så høyt nivå og få en enda bedre forståelse av en leders oppgaver. Jeg har selv vært leder i en studentbedrift, så det blir veldig kjekt å se hvordan det fungerer i større skala. Å få følge Iselin Nybø synes jeg er utrolig kult. Jeg har lenge vært politisk interessert, så det å få følge noen som sitter i regjering blir kjempespennende. Område hun jobber innenfor, forskning og høyere utdanning, er også veldig interessant, så dette tror jeg kommer til å bli en veldig kjekk dag, sier Marie Strande Nilsen.

—Erfaringen Marie har fått ved å starte studentbedrift er veldig verdifull. Det er et mål at utdanningene skal være mest mulig arbeidslivsrelevante. I tillegg er det viktig for Norge at enda flere tenker innovativt og tar sjansen på å starte nye bedrifter. Jeg gleder meg til å bruke en dag sammen med Marie, og høre mer om hennes erfaringer og planene de har for bedriften fremover, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø.

Praktisk læring gjennom studentbedrift

I studieåret 2017/18 var Marie daglig leder i Studentbedriften «Strøy SB», som hun drev sammen to andre medstudenter ved studiet Markedsføring og ledelse på NTNU Ålesund. De unge entreprenørene ønsket å bidra til bedre folkehelse, gjennom å utvikle sunne og gode fiskepålegg rettet mot barn. Studentbedriften ble nominert i kategorien «Beste samarbeid med næringslivet» og «Beste studentbedrift 2018» under Fylkesmessa i mars.

Utvikler fremtidas kompetanse

Det er Ungt Entreprenørskap og Manpower Group som står bak initiativet som i år arrangeres for 16. gang. Hensikten er at de unge skal få en sterkere relasjon til arbeidsmarkedet, og næringslivet, og lederne selv kan få verdifulle innspill fra de som skal skape fremtidas arbeidsplasser.

—Å drive studentbedrift er læring i praksis. Studentene får vise at de har evne til å tenke nytt og skape verdier, noe som er viktig både i offentlig og privat arbeidsliv. Det er en læringsarena der arbeidsliv og skole samarbeider og er en investering i fremtidig verdiskaping. Erfaringen studentene har gjort gjennom å ha studentbedrift, gjør dem attraktive i arbeidslivet. Vi veldig glade for at toppledere stiller opp for å gi ledertalent som Marie en smakebit på hva som kreves for å være leder, sier Sissel Tegelsrud Kolstad, daglig leder i Ungt Entreprenørskap Møre og Romsdal.

Fem statsråder og et tyvetalls direktører og toppledere stiller opp på «Leder for en dag» og gir lederkandidatene en smak av en toppleders hverdag. Foruten Nybø stiller også barne- og likestillingsminister Linda Cathrine Hofstad Helleland, finansminister Siv Jensen, kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner, kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland, konsernsjef i Ferd Morten Borge, skattedirektør Hans Christian Holte, konsernsjef i Posten Tone Wille, administrerende direktør i Nordea Snorre Storset og konsernsjef i Sintef Alexandra Bech Gjørv m.fl.