Ingen av dem visste noe særlig om hva drift og vedlikehold av jernbanen innebærer. De hadde heller aldri hørt om Spordrift, der de nå er lærlinger.

– Vi hadde en utplasseringsuke på ungdomsskolen og hadde ikke funnet noe interessant. Jeg hadde prøvd litt sveising, billakkering og bilmekanikk. Så hørte jeg at Maja skulle til jernbanen, forteller Nathalie.

Dermed endte begge opp i skinnegangen. Og det ga mersmak.

– Vi trivdes veldig godt og ble helt betatt av yrket. Vi fikk prøve mye forskjellig og lærte litt om drift av jernbane, forteller Maja.

Gjorde et godt inntrykk

I dag går begge 19-åringene på en to år og ti måneder lang utdanning, der noe teoretisk kursing foregår på Jernbaneskolen i Oslo, men det aller meste av opplæringen skjer ute i sporet. Begge jobber for Spordrift i Mo i Rana, som er deres hjemby.

Det er til stor glede for driftsleder Inger Anne Guldvik.

– Vi skulle egentlig bare ha en lærling, men de gjorde så godt inntrykk at vi måtte ha begge, sier Guldvik.

Driftslederen sier de er utrolig heldige som har fått to kvinner til det som vanligvis er et mannsdominert yrke.

– Vi vil oppfordre flere jenter til å søke. Dette er en fin jobb i et godt miljø, forteller Nathalie.

Passer bra for friluftsfolk

Nathalie forteller at de blir godt kjent på deler av Nordlandsbanen og treffer mange kolleger som jobber i regionen.

– Vi er mye ute og har en veldig variert arbeidsdag. Vi er nesten aldri på samme plass, og får jobbe i all slags vær. Jeg liker litt fysisk arbeid, vi sitter ikke bare i ro, sier Maja.

På vinteren handler det mye om å holde sporene åpne. Snø og is skal fjernes, sporveksler skal vedlikeholdes. Noen ganger er det dessverre på jernbanen, som langs veiene: dyr som blir påkjørt og drept må fjernes fra sporområdet.