Tør næringslivet å satse på unge?

- Jeg søkte veldig mange ulike stillinger etter endt utdanning, men hørte absolutt ingenting fra noen av dem. Det er nok dessverre veldig mange nyutdannede som erfarer at det er utrolig vanskelig å komme inn på arbeidsmarkedet uten å ha arbeidserfaring på CV’en, sier Silja.

Næringslivet varsler om mangel på arbeidskraft og at det er vanskelig å rekruttere riktig kompetanse. Trainee Vest har vært en døråpner inn i næringslivet for unge nyutdannede i 15 år. - Jeg tror det er kjempeviktig for bedrifter å slippe unge nyutdannede til. At man blir sett på som den ressursen man er, og føler seg ønsket. Det er veldig viktig for en som er helt fersk i arbeidslivet, mener Silja.

Dataingeniøren gikk for Tide AS

Thomas Eikhaug (22) er Trainee Utvikler og jobber med apputvikling i Tide AS. Den unge dataingeniøren kunne velge og vrake på jobbmarkedet, men gikk for jobben med å utvikle verktøy for å gjøre bussjåførenes hverdag lettere og mer oversiktlig.

– Jeg stortrives i jobben, og føler meg svært godt tatt imot. I Tide har vi korte beslutningsveier og et veldig inkluderende miljø, det passer meg bra, sier Thomas.

- Bedrifter som ansetter nyutdannede får en arbeidstaker med ny kompetanse friskt i minne. Dette er spesielt viktig når teknologien utvikler seg så raskt som den gjør i dag. De får gjerne også en ung og lovende som har nye innspill og perspektiver på ting, som kan være med på å utvikle bedriften videre, mener Eikhaug. 

Ønsker en karriere i Bergen 

Mens Thomas er bergenser, kom Silja fra Tønsberg for å ta sin mastergrad i sosiologi ved UiB. - Jeg elsker Bergen og vil bygge livet mitt her. Men det avhenger selvfølgelig av hvor jeg får en spennende jobb. Samtidig er det mye som skal til for at jeg velger jobb foran sted. Det tror jeg ikke nødvendigvis er tilfellet for alle. Mange i min omgangskrets drar til Oslo for jobbene som finnes der, forteller hun.

- For å unngå at våre beste unge trekkes østover på karrierejakt, må vi i felleskap vise at vi kan tilby et mangfold av spennende jobbmuligheter, og ikke minst, tilby fremtidsrettede stillinger, mener Marit Warncke, adm. direktør i Bergen Næringsråd.

Et program som bygger selvtillit

En gjennomgang av de siste 15 trainee-kullene viser at Trainee Vest bidrar til å få dyktige studenter til å bli i Bergen. - Tallene våre viser at 80% av de som gjennomførte et traineeløp fortsatt er i byen. Det betyr at 175 av 218 av de skarpeste hodene jobber i vår region, forteller prosjektleder for Trainee Vest, Ragnhild Friis-Ottessen.

- Jeg ble tatt litt på senga av det opplegget Trainee Vest leverer. Det var så ekstremt mye bedre enn hva jeg hadde forventet. Mye handler jo om å bygge selvtillit for videre arbeidsliv, og å ha noen i ryggen, sier Silja.

- Jeg merker allerede at jeg har fått opplevd mye som jeg trolig ikke hadde fått opplevd uten å være med på Trainee Vest programmet. Eksempelvis å få den muligheten til å bli kjent med nyutdannede fra andre bedrifter, og få et stort nettverk av andre unge i samme situasjon, sier Thomas.