Sist jeg var aktiv jobbsøker skjedde det godt gjemt bak konsulentvirksomhet og bokutgivelse. I desember 2017 tar jeg sats, og markedsfører meg skamløst som jobbsøker, høyt og bredt og synlig. Her er erfaringene så langt:

 

Å bli jobbsøker i 2018 skal ikke bli en periode i skammens rike, men en periode der jeg synliggjør meg selv som en ressurs, en verdi, en person som vil gi kraft i riktig retning for min nye arbeidsgiver. Derfor lager jeg sent i desember min egen kampanje, #nyjobb2018.

 

Jeg får en brå oppvåkning 9. oktober 2017, da det blir klart at en lovendring fører til at prosjektstillingen min ikke kan få den planlagte forlengelsen likevel. Brått skal jeg ikke assosiere meg med oppgavene og den spennende bransjen jeg er blitt en del av, der innsatsen min gir målbare resultater. Nå må jeg synliggjøre for hele verden at jeg har en verdi å tilføre den rette virksomheten. Jeg må vise verdien av erfaring og kunnskap, ressursene jeg kan bidra med for min neste arbeidsgiver.

 

Les også: På dette tidspunktet bør du sende inn jobbsøknaden

 

Still skarpt, fokuser!

Først kjennes avslutningen som et realt mageplask, siden det skjer rett etter en vellykket gjennomføring av den største oppgaven i prosjektet jeg var ansatt i. Da gjelder det å bite tenna sammen, samle motet i brystet og vise vettet i panna - med god drahjelp fra kolleger (som jeg fortsatt savner) og fra nettverket mitt i og utenfor digitale kanaler. Snakk om god drahjelp!


 

Tidlig i desember får jeg et klart råd fra kloke kvinner: «se tilbake på årene dine som en kjemperessurs når du nå søker jobb, vær målbevisst og ikke la deg distrahere i gale, kortsiktige retninger». 

 

Jeg trenger rådet, og pushene i riktig retning. Jeg trenger å lukke ørene for stemmer som skaper frykt og motløshet - høre på de som ser min verdi. Tilbudene om oppdrag strømmer tidlig på, i form av midlertidige løsninger der jeg deler hva jeg kan og har lært - men verken tilføres ny kunnskap eller langsiktige oppgaver.

 

Målet mitt er klart; jeg vil jobbe strategisk og operativt. Jeg vil jobbe mot gode mål, være en del av et team, kjenne den gode driven, bidra og gi kraft i riktig retning - mens jeg lærer og får ny kunnskap. Slik jeg har hatt det så lenge jeg har jobbet.


 

Utfordring 1: fortell!

Jeg MÅ gjøre meg kjent som arbeidssøkeren Marianne, ressursen Marianne som akkurat nå er jobbjeger. Men med aktiv deling av eventyrlige arbeidsdager gjennom flere år tar det tid før nettverket mitt forstår at jeg faktisk er blitt ledig på jobbmarkedet.

 

Les også: Fire av ti bekymret for å miste jobben

 

For Marianne flyr jo over Svalbard, Marianne reiser med tungt fotoutstyr og journalister på slep, Marianne farter land og strand rundt. Jeg oppdager at min entusiasme for oppgavene mine, engasjementet mitt for virksomhetens målsettinger nå blir en brems for mitt nye budskap.

 

Løsning: fortell!

Derfor bestemmer jeg meg for å gjennomføre en liten kampanje for meg selv, her på Linkedin, på Facebook, litt på Twitter og litt på Instagram.

 

Samtidig booker jeg møter med anbefalte hodejegere og rekrutteringsbyrå. De tar seg tid, gir meg gode innspill på hvordan jeg må vise hva jeg har gjort, hva jeg har oppnådd og hvilket ansvar jeg har hatt. Betydelig prosjektansvar skal synliggjøres gjennom antall personer involvert, prosjektenes størrelse målt i kroner og egne budsjetter. Dette legges ved CV og vises i møter.

 

Videre blir prosjektet #nyjobb2018 i desember synliggjort av syv små videosnutter som speiler meg som person; som ansatt, som kollega, som frivillig bidragsyter, som menneske. Øyeblikksbilder av livet mitt på jobb og privat blir satt sammen til historien om meg, akkurat nå.

 

Les også: Arbeidstrening fra NAV svekker mulighetene for jobb

 

Status 24. januar 2018:

Jeg reiser til Oslo, der jeg skal trå til som seniorrådgiver for kampanje og marked hos Sanitetskvinnene denne våren. Jeg skal få prøve meg i en helt ny bransje, som er sterkt farget av det jeg brant for som journalist og redaktør. Nå kan mitt engasjement for at de svakeste i samfunnet skal få bistand virkelig få brynet seg. For jeg skal få trå til i en periode for en organisasjon av sterke kvinner over hele landet som gjør en frivillig, verdifull innsats for andre. Jeg skal gjøre mitt for å bli en god ressurs der - mens jeg lærer, erfarer og får kunnskap om en ny bransje.


 

Jeg aner litt om hva som venter meg, at det krever et klokt hode, varmt hjerte og aktive arbeidsdager. Med respekt for oppgaven og mål om å lykkes trår jeg nå ut i noe helt nytt.

 

Jeg gleder meg til hva jobbåret 2018 vil by på!

 

Klikk her for å søke blant tusenvis av ledige stillinger