(KarriereStart.no):

Med dagens satser for lån og stipend gjennom Lånekassen, er det ikke store deltidsjobben som skal til for å gjøre et positivt utslag i studentbudsjettet.

Om du i tillegg tenker litt strategisk rundt hvilke jobber du søker på, kan du også redusere noen av de månedlige utgiftene i form av beleilige frynsegoder.

Her er noen av deltidsjobbene som har de små fordelene som kan utgjøre den store forskjellen i studentøkonomien.

 

Konsertarena

Det å arrangere konserter, stand-up-show og andre kulturarrangementer krever en bred sammensetning av personale, og her finnes mange muligheter for studenter. Dette kan være alt fra bartendere og garderobevakter til vakter og riggeassistenter. Med denne typen jobber kommer også mange goder.

En konsert til 800 kroner er en lei utgift når man ellers snur på hver krone. Men dersom et show eller en forestilling ikke er utsolgt, er det gode muligheter for å få et bekreftende nikk fra kollegaen som står i døren.

Når du først har kommet innenfor, skal du heller ikke se bort fra at du får personalpris på ølen.

Og hvis du tilfeldigvis skulle bli satt opp på vakt den dagen favorittbandet ditt står på scenen, så får du i det minste bedre underholdning på jobben enn de fleste.


 

Klikk her for å søke blant tusenvis av ledige deltidsjobber

 

Noen av tidenes beste deltidsjobber


Volkswagen i USA utlyste en stilling hvor de søkte en student som ville «passe på» verdens raskeste bil – en Bugatti Veyron verdt 10 millioner kroner.


Nettsiden 123hotels.com ansatte et kjærestepar til å «teste ut» fire forskjellige luksushoteller i Alanya, Tyrkia over en periode på to uker. Eneste arbeidsoppgave var å poste skrytebilder på Instgram. Lønn: 20 000 kroner.


Reisebyrået First Choice betalte en student nesten 200 000 kroner for å teste vannsklier over hele verden.


Matvarekjeden Spar søkte etter norske studenter som ville reise i Afrika, Australia, Asia og Europa over fire måneder med alle utgifter og lommepenger dekket. Arbeidsoppgavene var å blogge, filme og fotografere opplevelsene.


Husqvarna Norge søkte etter noen som ville sitte og sole seg i en fluktstol mens de passet på en selvgående gressklipper.

 

På hotell

På hoteller finnes det potensielt mange jobber som er perfekt for studenter som er ute etter deltidsjobb. I tillegg til at de fleste stillingene betaler godt med natt-, helg- og helligdagstillegg, er det en god tilleggsbonus i rabattene man får på hotellovernattinger i inn- og utland.

Med en begredelig studentøkonomi kan dette være avgjørende for at du får råd til en velfortjent ferie etter eksamensperioden.


 

Klesbutikk

I klesbutikkene oppfordres de ansatte til å bruke butikkens egne merker på jobb, og dette bærer personalrabattene også preg av.

Dette er også noe som gjelder skobutikker, sportsbutikker og andre tekstilhandlere.

Særlig butikkene i Varnergruppen (Carlings, Volt, Levis, Cubus, BikBok, Junkyard osv.) er kjent for å gi de ansatte et rabattkort som gir 40 prosent avslag hos alle søsterbutikkene.

Mange butikker som holder til på kjøpesentre har også rabattavtaler med de andre butikkene som finnes på senteret, slik at de ansatte får gode priser hos hverandre.

 

Mediebedrift

Når du jobber som journalist eller fotograf i en avis, nettside eller annen mediebedrift, kan du søke om medlemskap i Norsk Journalistlag. 

Dersom du studerer journalistikk, foto eller andre fagretninger med mål om å bli journalist, kan du søke om et rabattert studentmedlemskap. Siden Norsk Journalistlag er en fagforening er kontigentet fradragsberettiget.

En av fordelene med dette er at du får et pressekort som kan gi deg gratis innpass på konserter, kulturarrangementer, festivaler og andre kostbare eventer.

Vel å merke hvis hensikten er å gjøre skrive eller å ta bilder til en sak som skal publiseres, men du klarer helt sikkert å nyte en dag på musikkfestivaler samtidig som du jobber med en liten reportasje.

 

LES OGSÅ: Tre typer deltidsjobb: Hvilken passer for deg?

 

Treningssenter

Hvis du bruker seks hundre kroner i måneden på medlemskap på et treningssenter, utgjør det en betydelig utgift i et trangt studentbudsjett. Hvis du samtidig er på utkikk etter en deltidsjobb kan det være en ide å slå to fluer i én smekk.

Gratis trening kan du regne med å få som frynsegode uansett, men det er heller ikke umulig at du får rabatter dersom de selger kosttilskudd, treningsklær og annet utstyr.

Hvis du er heldig, får du kanskje også lurt ut noen tips om både trening og kosthold fra fagkompetente medarbeidere – noe som ville kostet deg dyrt hos en personlig trener.

Og kanskje det beste av alt: Da blir du nødt til å møte opp på treningssenteret opptil flere ganger i uka, så da er det kanskje håp om å få realisert treningsplanene som har feilet hittil.


 

Servitør / kelner

Det å jobbe som servitør eller kelner er først og fremst lønnsomt på grunn av tipsen. Husk at summen på tipsen som regel øker i takt med sluttsummen på gjestenes regning, så ta sikte på de mer eksklusive restaurantene.

Hvis du er heldig, får du kanskje noen gratis middager innimellom også.

 

SE VIDEO: Dine rettigheter i deltidsjobb og sommerjobb

 

Bartender

En bartenderjobb må være perfekt for festglade studenter. Spesielt hvis du får jobb et sted du uansett vanker mye, siden en av mange fordeler er at det er vanlig med gode personalpriser i baren.

I tillegg er det en fin biinntekt å få med seg noen skattefrie lommepenger når tipsen fordeles på slutten av kvelden.

Studentkroene har som regel jevnlig konserter, stand-up-show og andre arrangementer. Mest sannsynlig vil du kunne slippe forbi både kø og billettluke, noe som kan være verdt jobben i seg selv. I tillegg er det en veldig sosial arbeidsplass, og perfekt om du vil bli kjent med nye mennesker på studiestedet.

Selv om du kanskje vil føle at du er på feil side av bardisken noen kvelder, så vil du uansett være med der det skjer.

 

Plikter og rettigheter i deltidsjobben

  • Hvis du tjener over 195.295 kroner før skatt (gjelder 2022), vil stipendet fra Lånekassen bli redusert. Inntekt inkluderer også blant annet trygd, renteinntekter, nettoformue, inntekter fra utleie av bolig og aksjeutbytte.

  • Du har rett på sykepenger hvis du har arbeidet fire uker på samme arbeidssted.

  • Du har alltid krav på arbeidskontrakt. Denne skal blant annet inneholde opplysninger om arbeidstid, lønnsbetingelser og eventuell prøvetid.

  • Lønnsslippen er ditt eneste bevis på at du er trukket for skatt. Hvis arbeidsgiver ikke gir deg en skriftlig lønnslipp, så må du be om det.

  • Du har krav på minimum 40 prosent overtidsbetaling når du har jobbet over ni timer dagen og 40 timer i uka.

  • Om du blir på studiestedet for å jobbe i sommerferien, har du krav på skattefradrag for hjemreiser, husleie og merutgifter til mat.

  • Du har krav på en halvtimes sammenhengende pause hvis du jobber mer enn fem og en halv time daglig.

  • Tjener du 65.000 kroner eller mindre i 2022, kan du bestille frikort og slippe skatt. Tjener du mer enn dette må du levere skattekort til arbeidsgiver.

 

(Kilder: Arbeidstilsynet.no, Lanekassen.no, Skatteetaten.no)