(KarriereStart.no): 

Torill Bye Wilhelmsen jobber til daglig med å veilede personer som ønsker å drive gründervirksomhet. Hun mener de ni fjellvettreglene kan være svært nyttige rettesnorer også når man skal starte egen bedrift. Under kan du lese Wilhelmsens versjon av fjellvettreglene for gründere. 

 

Gründervettreglene:


1. Ikke legg ut p
å langtur uten noen som helst form for gründertrening 

- Man må øve på noen egenskaper som det er kjekt å ha som gründer før man starter en bedrift, forteller Wilhelmsen.

 

2. Meld fra hvor du går 

- Spesielt til familien din og til banken sånn at du er sikker på at du har dem i ryggen, sier gründertreneren.

 

3. Vis respekt 

- Man må vise respekt for sine egne kunder og for konkurrentene, opplyser Wilhelmsen. 

Vis også respekt for den bransjen du er i, konjunktursvingninger og hvordan prognosene er for din bransje fremover. 

Gründertreneren påpeker at det kan være gunstig å starte egen bedrift når det er nedgangstider. 

- Når det går dårlig i en bransje kan det være et bra tidspunkt å starte opp, fordi man for eksempel får en sluttpakke, blir sagt opp eller bare har lyst til å starte noe eget, forteller hun.


 

4. Vær rustet mot fiasko 

- Det oppstår ofte problemer. Noen ganger er det lanseringer som flopper eller produkter som aldri ser dagens lys. Sånt skjer og man må bare reise seg og prøve igjen, oppfordrer gründertreneren. 

LES OGSÅ: Gründerintervju: Astrid Skreosen - Hjelpepleieren som ble fabrikkeier

 

5. Lytt til erfarne gründere 

De beste rådene får du fra gründere som befinner seg i samme situasjon som deg, forteller Wilhelmsen. 

- Det å lytte til bransjefolk, familie og venner kan noen ganger være litt både og. De kan komme med velmente råd fordi de vil det beste for deg, men kanskje prøver du å utfordre din egen bransje, eller kanskje er familien din mest opptatt av at du skal ha en trygg og stabil inntekt. De ser ikke den store visjonen som du selv har, sier gründertreneren.

LES OGSÅ: Fotballtrikser Tobias Becs tok friår – I dag driver han sin egen bedrift

 

6. Bruk kart og kompass 

- Jeg synes det er utrolig flott å kunne lage seg et eget kart for hvor man selv vil gå. Ta utgangspunkt i de styrkene du har som gründer og vær turleder for din egen ekspedisjon, sier Wilhelmsen. 


Ta også i bruk Google, WordPress.org og andre nyttige verktøy for gründere. 

- Bruk ting som er gratis tilgjengelig og som kan være kjempenyttige når du skal både starte og videreutvikle bedriften, oppfordrer gründertreneren.

LES OGSÅ: Gründertips: Slik finner du den kreative flyten

 

SE VIDEO: Gründertips med Torill Bye Wilhelmsen 

7. Gå ikke alene 

- Vi må legge bak oss oppfatningen av at man skal gjøre alt selv og klare alt alene, sier Wilhelmsen.
 

Det viktigste du kan lære deg som gründer er selvledelse. Du må finne ut hvordan du skal lede bedriften og deg selv, og ta gode valg for bedriften. 

- Det er ikke en selv som skal produsere alt, selge alt og følge opp alle kundene, men det er du som skal passe på at det blir gjort. Og det er to vilt forskjellige ting, understreker gründertreneren. 

Husk: Selv om du starter opp alene, trenger du ikke være alene om å starte!

LES OGSÅ: Tre grep som styrker ditt lederskap

 

8. Vend i tide, det er ingen skam å snu 

- Dette punktet kan brukes til å tenke på at vi skal se på bedriften som et lite laboratorium hvor vi kan eksperimentere og teste ut ting, se resultatet av hver enkelt ting vi prøver, og fortsette med det som går bra, istedenfor å prøve og feile seg frem på egenhånd, sier Wilhelmsen. 

Da unngår man at ting tar for mye tid, noe som er det største problemet for en gründer. 

- Det er dette som dreper de fleste bedrifter tidlig i oppstarten, forteller gründertreneren. 

LES OGSÅ: Norge er sjette beste land for bedrifter

 

9. Spar på kreftene og grav deg ned i snøen om nødvendig 

- Hvis noen andre har gått veien før deg og funnet noen gode verktøy og metoder som du kan bruke for å nå ut til de kundene du prøver å nå, bør du lære av dem. Lær av de beste. Ikke prøv å Google deg frem til alt mulig, oppfordrer Wilhelmsen. 

 

Ta kurs, knytt til deg mentorer og finn folk du stoler på og som har lyst til å hjelpe deg. Slike personer finnes det mange av, og du kan knytte dem til deg enten profesjonelt ved at du kjøper et kurs av en bedrift, eller helt gratis ved at du finner noen i nettverket ditt, eller kontakter en organisasjon som holder på med bedriftsutvikling eller lignende, og ber om hjelp til dette. 


- Hvis man er helt alene i verden får man ikke den støtten og oppbakkingen man trenger i de første og vanskelige oppstartsårene hvor man føler seg veldig usikker og alene, og alt er nytt. Man trenger å bruke kreftene på det som gir resultater, legger Wilhelmsen til. 

LES OGSÅ: Norske bedrifter er sinker på digitalisering

 

10. Start nå! 

Mange venter lenge på det rette tidspunktet for å starte egen bedrift. Gründertreneren ønsker derfor å legge til en tiende regel: 

- Start nå! Det trenger ikke være perfekt for at du skal komme i gang med ideen. Start smått og begynn i dag, oppfordrer Wilhelmsen. 


 

Klikk her for å søke blant tusenvis av ledige stillinger