(Karrierestart.no):

Oslo International Hub er en forholdsvis nystartet forening, som tilbyr både nettverksbygging og tilrettelegging for gründervirksomhet. Vi har tatt en prat med daglig leder, Jørn Lein-Mathisen, for å finne ut hva dette egentlig dreier seg om.

 

- Oslo International Hub er det internasjonale startup-miljøet i Norge. Det er et gründermiljø for folk som er internasjonalt orienterte. Det kan bety at man ikke har norsk pass, eller at man er norsk, men har bodd mange år i utlandet. Det betyr også at man ikke tror at Norge er verdens navle, og at man vil erobre verdensmarkedet med bedriften man er i ferd med å starte opp.

 

Lein-Mathisen forteller at foreningen har medlemmer fra 20-30 forskjellige land, og at alle som er der, kun får lov til å være der så lenge de hjelper hverandre.

 

- Skal du for eksempel eksportere teknologi til Afrika, så har vi en fyr fra Mosambik her, som kanskje er den beste til å hjelpe deg på dette i hele Norge.

 

Delingsmodellen er svært viktig for Oslo International Hub. Hvis du for eksempel trenger hjelp med regnskap, og du blir satt i kontakt med en som er flink på dette, og han gjentatte ganger sier han ikke har tid til en kopp kaffe engang, har han sannsynligvis kort levetid i organisasjonen. Det er også viktig at man er ærlig, business minded og, igjen, internasjonalt orientert.


 

Nye lokaler rett bak slottet

Oslo International Hub hadde tidligere kontorer i Vika, og hadde 73 startups da de flyttet ut. Etter en periode i et oppussingsprosjekt, åpnet de offisielt de nye lokalene på Uranienborg i august 2015. I tillegg til vanlige kontorer, har de et hotdesk-område på loftet. Foreningen har i dag 70 medlemmer. Rundt halvparten av dem er der på daglig basis, mens den andre halvparten har et tilknyttet medlemskap og dukker opp på events. Og prisen?

 

- Dette er vi veldig stolte av. Vi har de aller laveste prisene i Norge. For 950 kroner per hode, får du nøkkel, hotdesk, og tilgang 24 timer i døgnet.

 

Lein-Mathisen forteller at det har vært viktig for dem å presse prisen under tusenlappen. Han foretrekker å se på Oslo International Hub som en klubb, og understreker at dugnadsånd og medlemmer som hjelper hverandre er helt sentrale elementer. Det dreier seg heller ikke bare om forretningsvirksomhet, men også fellesskap.


 

- Det sosiale, det å dra på seiltur sammen, ha events sammen, det er veldig viktig.

LES OGSÅ: Disse miljøene skal forvalte ny presåkornkapital

 

Begynnelsen

Så hvordan startet alt dette? Lein-Mathisen har selv jobbet flere år utenlands, og da han kom tilbake til Norge i 2001, følte han at Norge var forferdelig norsk. Gjennom jobben som rådgiver på Stortinget møtte han diplomater som mente det var vanskelig å bli kjent med nordmenn, og fant ut at det kunne være hensiktsmessig å la disse to gruppene - nordmenn som har bodd utenlands, og de internasjonale som bor her - møtes, på et profesjonelt nivå. Slik ble Oslo International Club startet, det utviklet seg etterhvert til International Hub, og nå har de altså sitt eget hus.

 

Ifølge Lein-Mathisen er det ofte vanskelig for internasjonale å få seg jobb i Norge, og at Norge dermed går glipp av store talenter. Han forteller om en bekjent med en ph.d. fra Cambridge, som ikke får annet enn vaskejobber i Norge, og anslår at vi har ca. 50 000 utdannede internasjonale her i landet, som jobber som taxisjåfører og renholdere. I Norge får man jobb hvis man har gått på samme skole som sjefen, og har det riktige nettverket. Løsningen? Meld deg inn i Oslo International Hub og start ditt eget selskap!

LES OGSÅ: Gartnerfuglen Arkitekter - Et annerledes arkitektfellesskap

 

Globalt samarbeid

Oslo International Hub har som sagt medlemmer fra rundt 25 forskjellige land, og dermed tilgang på kontakter og partnere over hele verden. Hvis du for eksempel skal til Berlin og etablere deg der, kan de anbefale et miljø som vil passe for deg.

 

Mange startup-miljøer er jevnt over veldig unge. Lein-Mathisen mener at dette kan være litt uheldig, og at man er best tjent med å ha medlemmer i alle aldersgrupper. Med bare 23-åringer får man kanskje masse energi og entusiasme, men på den annen side, mindre erfaring. I Oslo International Hub er snittalderen 30-40, men de har også tenåringer og pensjonister på medlemslisten.

 

I tillegg til å skaffe kompetanse og tilby eksperthjelp, er det en liten gruppe seriegründere i foreningen som også bidrar økonomisk til prosjekter de har tro på. Lein-Mathisen selv sier han ofte investerer 10-100 000, gjerne sammen med et par venner. Kanskje, når firmaet har vist at det klarer å levere, vil det komme noen med dypere lommer og bidra med det som trengs for ytterligere vekst.

LES OGSÅ: Olaf Thommessen: - Utsiktene for norsk nyskapning er lys

 

Suksesser

- Jeg tror vi har hatt hundre selskaper gjennom her. Det aller første selskapet, Solenergi Italia, går ordentlig godt, og Conference Saver, en booking-plattform for konferanser, ble sist verdsatt til 10 millioner kroner, forteller Lein-Mathisen.


 

Samtidig påpeker han at et ønske om å bli rik ikke kan være hoveddrivkraften bak gründerskap.

 

- Bli gründer for å bli rik, det tror jeg ikke på. Da er det bedre å ta en vanlig, kjedelig jobb.

 

På den annen side kan man lære svært mye av å forsøke seg som gründer, som kan være nyttig senere i arbeidslivet. Internasjonale studenter i Norge mangler også ofte arbeidserfaring, mye grunnet språk og nettverk, og Oslo International Hub kan tilby dem dette gjennom plass i startups.

 

Klikk her for å søke blant tusenvis av ledige stillinger