(Karrierestart.no):
Har du en glimrende idé og vurderer å starte bedrift? Det er mange hensyn å ta, og oppstarten kan være tung for mange. Dette vil StartupLab og daglig leder Kjetil Holmefjord gjøre noe med.
- StartupLab er en inkubator; en rugekasse. Litt enklere forklart er vi et sted der gründere kan komme med side ideer, og så skal vi hjelpe dem å iverksette og kommersialisere disse ideene.
Bedriften huser på sine 1700 kvadratmeter 65 bedrifter, som alle er i en tidlig utviklingsfase. Dette gir bedriftene fordel av å være et fellesskap, samt også tilgang på advokat, regnskapsfører, Innovasjon Norge, UX-rådgiver og patentrådgiver, som alle kommer en gang i uken for å bistå de nystartede bedriftene med gratis rådgivning. I tillegg har StartupLabs et eget team på seks, alle med gründererfaring, som bidrar til å hjelpe selskapene med å bygge seg opp.
Dersom du har en idé du ønsker hjelp til å utvikle, må du først ta kontakt med StartupLab via telefon eller e-post. Innledende samtaler foregår på denne måten. Er dette et område der StartupLab har kompetanse? Hvis dere finner noen, vil det bli avtalt et møte, der du får muligheten til å presentere ideen din foran teamet. Det forventes en god beskrivelse av prosjektet, og ikke minst markedet for produktet ditt. Deretter vil teamet vurdere om det blir samarbeid videre.
- Om det er en match begge veier, så får man medlemskap her.
Holmefjord forteller at det etterhvert begynner å bli ganske vanskelig å få plass hos StartupLab. De tar som regel inn en av dem gründere som søker, men de opplever økt trykk, og andelen som kommer inn kan komme til å falle noe.
LES OGSÅ: Dette er Norges beste firmanavn
Hvem får plass?
I tillegg til at det må være god personlig kjemi mellom teamet hos StartupLab og det hos deres nye beboer, har StartupLAb forholdsvis strenge krav til produktet til den nye partneren:
-
Det må være en softwarekomponent. Dette kan involvere hardware, og det kan være en mobilapp, et spill, og det kan være rettet mot forbruker, eller mot enterprise.
-
Det må være skalerbart. Det vil si at det er rom for vekst uten at man trenger å ansette masse spesialister eller skaffe kostbart utstyr.
-
Det må være et dyktig team, som er i stand til å levere.
Den typiske gründer hos StartupLab er mann, men ellers er bakgrunnene svært forskjellige. Noen kommer rett ut av videregående skole eller universitetet, mens andre er 40-60 år gamle. Det er mange nordmenn, men også mange utlendinger. Holmefjord er klart på at mangfold tilfører noe positivt.
- Man får innspill fra mange forskjellige mennesker som kan angripe ting på forskjellige måter.
Holmefjord tror sjansene for å lykkes er større når man jobber som del av et miljø av likesinnede. Sitter du i et fellesskap, har kanskje en annen i miljøet løsningen på problemet du sliter med, slik at du fortere kan komme videre. Tjenestene StartupLab tilbyr gjør også at firmaet kan fokusere på å gjøre sitt produkt best mulig.
Bedriftene hos StartupLab er der ideelt sett i 6-18 måneder. Holmefjord har erfart at når firmaene passerer et visst antall ansatte, da gjerne 6-10, så ønsker de å flytte ut og inn i egne lokaler, for å bygge sitt eget miljø.
LES OGSÅ: Yngvar Gregersen gikk fra it-bransjen til klovne-bransjen
Suksesshistorier
StartupLab er et ungt selskap med sine tre år, så det er litt tidlig å si at de har vært med å bygge opp definitive suksesser, men allerede virker det lovende. Blant annet trekker Holmefjord frem quiz-appen Kahoot, som på verdensbasis har 40 millioner brukere. Han nevner også United Bloggers, AIMS Innovation og Vivaldi, den nye leseren til Opera-gründer Jon Stephenson von Tetzchner.
Men hva er så suksess? Holmefjord forteller at han og StartupLab har valgt å la selskapene selv definere hva som er suksess for dem. Er målet en million brukere? Vel, da er det en suksess for dem. Hvis du jobber mot næringslivet kan suksess være ti bedriftskunder.
LES OGSÅ: Konkurser 2016: Fylkene med flest og færrest bedriftskonkurser
Norge som gründernasjon
Norge har hatt en del gründerskap på teknologi, men noe mindre innenfor IT. Mange er sikkert kjent med Funcom, Stepstone og Opera, som alle startet opp på nittitallet, samt Chipcon og Kelkoo. Cascading Style Sheets (bedre kjent som CSS) ble også i sin tid utviklet av nordmannen Håkon Wium Lie. Holmefjord mener situasjonen er bedre nå enn den har vært, og håper Norge snart kan måle seg med andre nordiske land, som har suksesser som Spotify, Rovio, Skype, Supercell, Zendesk og Just Eat.
En liten utfordring norske gründere står overfor, er at det norske markedet i de fleste tilfeller er litt for lite. Skal du lykkes som IT-bedrift, trenger du stort volum, og da må du nødvendigvis tenke internasjonalt. De aller fleste bedriftene som kommer til StartupLab, er det Holmefjord kaller “born global”. Dette innebærer at produktet er på engelsk, brandingen er på engelsk og nettsidene er på engelsk.
- Neste kunde kan like gjerne sitte i Bangladesh som i Oslo, sier Holmefjord.