(KarriereStart.no):
Da Aiman Shaqura kom til Toten som flyktning i 1991, hadde han ingenting. Men etter 15 år har han klart å bygge opp selskaper med over 100 millioner kroner i omsetning. Nå vil han bruke egne erfaringer til å sørge for at flyktninger i samme situasjon får bedre forutsetninger for å lykkes.
Derfor lanserer han nå Charge Inclubator, som har ambisjon om å finne Norges neste gründertalenter blant førstegenerasjons innvandrere.
– Jeg har selv opplevd hvor utfordrende det er å komme til Norge som flyktning og etablere seg som gründer. Selv om man har kompetanse, ideer og handlekraft blir man plassert på utsiden av samfunnet. Det gjør at vi går glipp av verdifulle gründerinitiativer. Behovet for et springbrett som gjør det enklere for flyktninger med gode forretningsideer å bli inkludert i næringslivet gjennom veiledning, nettverk og kompetansetilførsel er stort, sier Aiman Shaqura.
LES OGSÅ: Nordmenn er verdens mest positive til entreprenørskap
Samler elitelag fra næringslivet
I arbeidet med å bygge opp Charge som en av Norges beste inkubatorer, har Shaqura fått med seg flere bedrifter fra næringslivets elitedivisjon. Utviklingsbyrået Trigger, konsulenthuset Qvartz, innovasjonsnettverket SoCentral, revisjonsgiganten KPMG og det anerkjente advokatselskapet Wikborg & Rein er alle aktive i arbeidet. I tillegg har flere kjente navn innen norsk næringsliv sagt seg villige til å bidra som mentorer, blant dem Creuna-toppsjef Arne Hjeltnes.
Preben Carlsen, konsernsjef i Trigger, understreker at Charge ikke handler om veldedighet, men om å finne mennesker som har forretningsideer med stort potensial for vekst.
– Vi har utviklet et inkubator-program som er så bra at jeg er overbevist om at alle gründere i Norge ville hatt stort utbytte av det, men vi forbeholder det for flyktninger og førstegenerasjons innvandrere for å utløse det potensialet vi vet finnes, sier Carlsen.
Én av fire innvandrere er overkvalifisert for jobben sin, viser tall fra SSB. Konsulentfirmaet McKinsey har også dokumentert at mangfold i en bedrift medfører opptil 35 prosent høyere verdiskaping.
– Det er det ingen tvil om at nye perspektiver fra andre kulturer representerer en konkurransekraft vi ikke er flinke nok til å utnytte i Norge. Det skal vi gjøre noe med, sier Carlsen.
SE VIDEO: – SoCentral er et sted for idéer kan vokse
Inkludering i praksis
Charge Inclubator er et program som går over seks til ni måneder. Ved hjelp av det skreddersydde utviklingsprogrammet skal de spesielt utvalgte oppstartsbedriftene, som er etablert av flyktninger og førstegenerasjons innvandrere, utvikle den opprinnelige forretningsidèen og forberede den på skalering. I denne perioden vil de få bransjetilpasset mentorbistand fra relevante samarbeidspartnere. Fremfor å sitte samlet på ett sted, er Charge inkludering i praksis. For å få verdifull kompetanse og bygge nettverk skal gründerne jobbe hos bedriftene som deltar i Charge.
– Ved å jobbe side ved side med norske bedrifter får flyktningene raskt en forståelse for hvordan norsk bedriftskultur fungerer. I tillegg har de nødvendig kompetanse i umiddelbar nærhet, de blir kjent med nye mennesker og bygger nettverk, det tror vi kommer til å være en viktig del av suksessoppskriften, sier Shaqura og legger til;
– Det er ingen grunn til at Norges neste enhjørningsbedrift ikke skal være startet av en flyktning. Min drøm er å gjøre det til en realitet.
Kandidater til Charge kan søke på charge.no. Søknadsfristen er 15. juni 2017.