(KarriereStart.no):

Soil Steam utvikler en maskin som bruker damp til å fjerne 98 prosent av ugress, sopp og nematoder i jorda. Maskinen er den eneste i verden som klarer å dypdampe jord, og kan potensielt ha enorm effekt på matproduksjon verden over. Bak Soil Steam står fem gründere med variert bakgrunn i mekanikk, ingeniørfag, økonomi, og ikke minst 60 års samlet erfaring med grønnsaksproduksjon.

 

Sørger for gode jordbær

– Det er en utrolig hyggelig anerkjennelse å bli kåret til nasjonale vinnere av Local EAT Award! Vår maskin vil føre til at vi kan dyrke mer og sunnere mat. Samtidig kan grønnsaker lagres lenger, og mindre mat kastes. Den største utfordringen som for eksempel jordbærprodusenter har i dag er rød marg, som forårsakes av en sopp. Denne er nesten umulig å bli kvitt med dagens virkemidler. Vi kan bruke vår maskin til å drepe denne soppen i jorden og dermed sørge for at Petter og alle andre som er glade i jordbær fortsatt kan få det, sier Hans Kristian Westrum som er styreformann i Soil Steam International AS.


 

Den nasjonale vinner-ideen måtte være skalerbar, økonomisk bærekraftig og addressere EATs hovedutfordring: hvordan fø ni milliarder mennesker på en bærekraftig og sunn måte. Nå som Soil Steam har vunnet den nasjonale finalen i Local EAT Award 2017, er gründerne klare for den store finalen under EAT Stockholm Food Forum 12.-13.juni. Der kan de stikke av med seieren, 100 000 kroner og business-veiledning fra Petter Stordalen.


 

– Ingen er best på alt, og at gründerne i Soil Steam allerede har knekket koden med sammensetning av folk med ulik kunnskap, lover ekstremt bra. Produktet deres, som er et alternativ til miljø- og helseskadelig sprøytemiddelbruk, kan revolusjonere jordbruk verden over og fylle et vakuum i markedet. Det kan også bidra til å sikre bærekraftig matproduksjon etter hvert som resistensen til eksisterende produkter øker. Et stort ja til jorddampede jordbær! sier jurymedlem i Local EAT Award, Petter Stordalen.

LES OGSÅ: Vivian Songe - En suksessrik journalistgründer

 

Økende behov

Siden 1980-tallet har den globale etterspørselen etter korn økt med 90 prosent, og markedet for avlingsbeskyttelse vokser i samme takt. I 2016 ble verdien av det globale markedet for avlingsbeskyttelse estimert til rundt 50 milliarder dollar.

 

I dag er størstedelen innenfor sprøytemiddelindustrien, men markedet for mer miljøvennlige, sikre og økonomiske løsninger er i vekst. I tillegg har utviklingen vist at stadig flere sopp- og ugresstyper blir motstandsdyktige mot sprøytemidler som brukes i stort omfang samtidig som sprøytemidler tas av markedet fordi de er helseskadelige. Matprodusenter verden over leter derfor etter effektive alternativer for ugress-bekjempelse.

LES OGSÅ: 7 av 10 nyetablerte bedrifter avvikles innen fem år

 

Hovedattraksjon på jordbruksmesse i Tyskland

Den første versjonen av maskinen, Soilprep400, står klar for levering i begynnelsen av 2018, men allerede i mai 2017 er prototypen klar. I august skal maskinen avdukes i Sandefjord og selskapet har blitt lovet fasjonabelt besøk av minst en statsråd. I september skal maskinen være hovedattraksjon på en stor messe hos Erdbeerhof Osterloh, utenfor Bremen i Tyskland. Hit kommer 3000 av Europas største bønder.


 

– Vi har store forventninger, men samtidig tar vi høyde for at det kan ta noe tid før vi begynner å selge maskiner. Det viktigste er at vi har klart å dypdampe jord som mange har trodd er umulig. Vi opplever at det er enorm interesse fra bønder og entreprenører, men også fra politikere og næringslivet. Local EAT Award er en enorm anerkjennelse av de tusenvis av timene grunderne har jobbet med dette. Nå gleder vi oss til å representere Norge i finalen i Stockholm neste uke, avslutter Westrum.

 

Klikk her for å søke blant tusenvis av ledige stillinger