(KarriereStart.no):
Du har kanskje ikke hørt om han, men Tobias Brandal Busæt, bedre kjent under artistnavnet Tobias Becs, tilhører den absolutte verdenseliten innen freestyle-fotball, som dreier seg om å holde ballen i lufta mens man utfører forskjellige triks. To ganger har han blitt europamester, fire ganger har han vunnet verdensmestertitler, og i årene 2012 til 2015 stakk han av med alle NM-gullene. Becs forteller at interessen for fotballtriksing startet tidlig.
– Jeg begynte med freestyle fotball i en alder av 12 år, og har alltid vært interessert i den tekniske delen av fotball. Fra jeg kunne gå har jeg sparket rundt på en ball, og brukte det meste av fritiden min på fotball, sier Becs.
– Friåret introduserte meg for verden
Etter hvert som han begynte å vinne konkurranser og hevde seg i sporten, skjønte Becs at fotballtriksing var noe han faktisk kunne leve av, og i dag reiser han verden rundt med lærkula og i 2013 startet han det freestyle-inspirerte klesmerket 4freestyle. Men før den tid ventet et lærerikt friår fra utdanning som Becs sier gav han mange nyttige erfaringer videre i livet.
– Jeg personlig lærte mer i løpet av mitt friår enn det jeg gjorde på skolen. Jeg var aldri vært så veldig flink på skolen. Jeg hadde nok ikke den rette innstillingen, og måten man lærer på når man går på skole er ikke min måte å lære på I løpet av friåret mitt lærte jeg utrolig mye. Det var først da jeg følte jeg ble introdusert til verden, sier Becs.
Becs forteller at friåret fra skolen gav han muligheter til å lære med en mer praktisk tilnærming, og at denne fasen av livet gjorde han til et mer selvstendig menneske.
– På skolen blir det mye teori. Jeg personlig lærer mer av å hoppe i det og prøve. Jeg må se det i kontekst og kunne relatere. Det første året uten skole lærte jeg veldig mye om hvordan man må klare seg selv og ta eget ansvar, sier Becs.
Mener det er viktig å utfordre seg selv
Tobias Becs tror mange unge gjør en tabbe når de tar et friår fra skolen uten at de har noe annet å gjøre. Han peker på at man fort kan ende i sofaen hjemme dersom man ikke har ett eller annet å gå til.
– Den største tabben er nok det å ta seg et friår, og ikke et «friår» Med det mener jeg at man faktisk tar fri fra livet og ikke gjør noe. Det er viktig å utfordre seg selv og utforske ting utenfor komfortsonen sin. Blir man hjemme, uten jobb, skole eller å gjøre noe stopper man fort opp, sier Becs.
Becs tror at en av nøklene for å unngå å havne i bakevja er å våge å utfordre sin egen komfortsone, og ikke være redd for å prøve seg frem i verden.
– Om man ikke vet hva man vil er det viktig å prøve ulike ting. Det skader ikke å prøve noe nytt for å så finne ut at det ikke var noe for deg. Prøv alltid å sett deg i en situasjon hvor du lærer, sier Becs.
LES OGSÅ: Samarbeid med kreativ næring kan gi økt innovasjon
– Gjør det mulig!
Til de som drømmer om å gå sin egen vei i livet og skape sin egen arbeidsplass, har Becs ett tydelig råd:
– Ikke kom med unnskyldninger for hvorfor det ikke er mulig, gjør det mulig! Om du ikke kan starte eget firma og drive det på fulltid, noe de færreste kan, så gjør det ved siden av en jobb som kan gi deg nok inntekt til å leve. Alt starter i det små, ingen ting blir en stor suksess over natta. Ting tar tid så man må like prosessen og det man driver med. Penger burde ikke være den eneste motivasjonen, sier Becs.
Becs forteller at det å skulle leve av freestyle-fotball innebærer en viss usikkerhet og at man stadig må legge ned hardt arbeid, men mener at dette er prisen man må betale for å frihet til å bestemme over sin egen hverdag. Det å leve av lidenskapen sin kan også føre til uventede møter. Akkurat det opplevde Tobias Becs i sommer, da han fikk vist fram sine fotballkunster med ingen ringere enn den svenske superstjernen Zlatan Ibrahimovic som publikum.
– Det at en så stor fotballspiller viser at han setter pris på noe man har trent på i så mange år er utrolig kult! Han var en selvsikker men ydmyk person, noe som kanskje ikke kommer like godt frem i media, forteller Becs.
I videoen ovenfor kan du se Tobias Becs dele erfaringer fra sitt eget friår.