(KarriereStart.no):

Social Startup er etablert av Ferd Sosiale Entreprenører (Ferd SE) og bygger på en modell fra Den Sociale Kapitalfonden (SKF) i Danmark. I Norge blir Social Startup i første omgang testet ut i Oslo og omegn, for deretter å kunne etableres i hele Norge.

 

- Vi har sett på flere ulike modeller, men valgte den danske løsningen. Ferd SE har jobbet tett med SKF i mange år og har fulgt utviklingen av det danske programmet. Programmet til SKF er allerede testet ut over tid, med veldig gode resultater, sier Katinka Greve Leiner.

 

Eksperthjelp

Social Startup tilbyr eksperthjelp for å styrke selskapenes forretningsmodell. Programmet tilbyr også effektive verktøy, beslutningstøtte og erfaringsutveksling med andre selskaper. Deltakerne møtes til tre samlinger, og jobber ellers sammen med sin forretningsutvikler.

 

- Hvert selskap vil følges av en dedikert forretningsutvikler som jobber tett med selskapet ca. fem timer i uken. Sammen skal de sette opp en 100-dagers plan og jobbe side ved side for å levere på målene. Samarbeidet mellom selskapene og forretningsutviklerne er selve kjernen og suksessfaktoren i programmet, sier Leiner.


 

Økonomisk og sosial avkastning

SoCentral er utviklingspartner for Social Startup. Inkubatorleder Stina Låstad og hennes kollegaer har lang erfaring fra rådgivning av medlemmer, og fulgt mange sosiale prosjekter og virksomheter over tid. Låstad har erfart at disse selskapene ofte har felles utfordringer.

 

Les også: Fem tips til hvordan du bidrar i jobbmøter

 

- Mange selskaper har gode ideer, men mangler ressurser og nettverk. De trenger bistand til å utvikle bærekraftige forretningsmodeller, med både økonomisk og sosial avkastning. Social Startup er et skreddersydd program med spisskompetanse på dobbel og trippel bunnlinje. Etter endt program skal selskapene ha oppnådd forbedret økonomisk bærekraft, økt omsetning og større samfunnseffekt, sier Låstad.

 

Møter potensielle investorer

Ferd SE har invitert stiftelser, investorer og representanter fra både næringslivet og det offentlige med på laget i Social Startup. Ifølge Leiner er målet å skape flere muligheter for selskapene som deltar i programmet.


 

- Vi jobber med å bygge et økosystem for selskaper med dobbel og trippel bunnlinje. På den ene siden møter deltakerne dyktige forretningsutviklere som jobber skulder ved skulder med selskapene og videreutvikler forretningsidé og konsept. På den andre siden møter deltakerne potensielle investorer, støttespillere og mulige kunder, forteller Leiner.

 

Les også: Norges grønneste gründere

 

Dobbel og trippel bunnlinje

Leiner er tydelig på at Social Startup er et selvstendig program, og understreker at deltakelse i Social Startup ikke nødvendigvis er et springbrett for å komme inn i Ferd SEs portefølje.

 

- Det er et smalt nåløye å oppfylle kravene for å komme inn blant våre sosiale entreprenører. Med Social Startup bredder vi ut kriteriene, som for eksempel miljøeffekt, for å styrke oppstartsselskaper som også kan løftes videre av andre.

 

Klikk her for å søke blant tusenvis av ledige stillinger