(KarriereStart.no):

For å ha best mulige forutsetninger for å lykkes som frilanser, kan det være lurt å lytte til noen som har vært i startfasen før deg.

 

For selv om frilanstilværelsen gir deg frihet, fleksibilitet og muligheten til å jobbe med drømmeprosjektene, følger det også noen utfordringer som du bør være klar over.

 

Vi har snakket med seks etablerte frilansere og fått deres tips til deg som skal i gang med frilanstilværelsen.

 

Klikk her for å opprette en frilansprofil på KarriereStart.no

  

 

(Foto: Privat)

Helene Straume Samdal
Frilans grafisk designer og illustratør

Vær tålmodig, og beregn god tid til å skaffe deg kunder og til å klare å tjene nok penger. Et annet tips er å lære seg forskjellige ferdigheter, for på den måten i større grad gjøre selv unnværlig på arbeidsmarkedet innenfor det området som en ønsker å jobbe. Men pass på at du lærer ferdighetene godt og ikke bare flest mulig. Benytt deg av nettverksbygging, enten via sider som Linkedin, ved arrangementer i bransjen, eller via kontakter.

 

Innenfor den kreative bransjen er behance.net en veldig fin måte å promotere seg selv på. Jeg vil også anbefale å ha sin egen webside, og gjerne designe den selv om du har muligheten. Det kan være nødvendig å skaffe seg en deltidsjobb for å klare seg finansielt, men så lenge du ikke glemmer ditt langsiktige mål vil dette gå greit.


Klikk her for å lese hele intervjuet med Helene Straume Samdal

 

LES OGSÅ: Stor guide: Slik lykkes du som frilansjournalist 

 

(Foto: Monica Strømdahl)

Stine Slettås Machlar
Frilansjournalist

Å få en fot innafor som frilanser kan være vanskelig og derfor bør du ta alle sjansene du får - både betalte og ulønna. Utnytt nettverket ditt for det det er verdt og vis hva du er god for når du får sjansen. Alt du gjør vil betale seg etter hvert, enten på den ene eller andre måten.

Klikk her for å lese hele intervjuet med Stine Slettås Machlar

 

(Foto: Privat)

Oddne Madsen
Frilans Animatør / 3D- og Video generalist

Ha så mye oversikt over enkeltpersonsforetaket som mulig. Det er den verste delen av jobben, men så lenge den delen er i orden, blir resten en lek. Snakk med aktuelle kunder. Og snakk med potensielle kunder. Snakk med så mange du kan innenfor ditt felt og legg fram alt du kan lage og gjøre for nevnte kunder. Jo flere som vet om hva du kan, jo større sjanse er det for at noen anbefaler deg til en arbeidsgiver.


Klikk her for å lese hele intervjuet med Oddne Madsen

 

LES OGSÅ: Disse rettighetene og godene mister du som frilanser

 

(Foto: Privat)

Thomas Krekling
Frilans prosjektleder innen IT

Jeg tror at man må følge magefølelsen av at dette er noe som passer for en. Man bør nok være litt strukturert i forhold til den daglige drift av selskapet, noe som i seg selv egentlig ikke er en veldig stor jobb bare man har ordnet alle formaliteter som forsikringer, pensjoner, regnskapsfører også videre.

 

Jeg tror også at det første oppdraget er det viktigste. For meg var det å få en lengre kontrakt avgjørende da jeg nok ikke hadde turt å hoppe på en to-tre måneders rullerende kontrakt. Føler man det er jobben med å selge seg selv som er vanskelig så kan det være en løsning å ta kontakt med konsulentformidlingsselskaper (som for eksempel 7N Norge, nettverket jeg jobber med). Disse har også sine forskjellige modeller og varierende tilknytningskriterier som man skal være litt observant på. Dersom denne formidlingsaktøren fungerer og klarer å holde deg engasjert så er det ofte verdt den cut-offen de tar.

Klikk her for å lese hele intervjuet med Thomas Krekling

 

(Foto: Privat)

Anita Hvambsahl
Frilans grafisk designer

Ha en plan. Fortsett gjerne i en vanlig jobb mens du bygger opp en kundebase som frilanser, og finn gjerne andre etablerte frilansere som har erfaring i din bransje, som du kan lære av og sparre med. Et nettverk er gull verdt. Da blir det mindre ensomt.

 

Husk også å gi deg selv tid. Det kan ta lengre tid enn forventet å ha suksess som frilanser og/ eller selvstendig næringsdrivende, så det er viktig å ha det i bakhodet og ikke miste motet av den grunn.

Klikk her for å lese hele intervjuet med Anita Hvambsal

 

LES OGSÅ: Hva er egentlig en frilanser?

 

(Foto: Privat)

Jonas Philipe Svendsen
Frilans skuespiller, statist og fotograf

Jeg ville startet med å skaffe meg en som ordner det økonomiske, dersom du er en kløne på det området som jeg er. Det blir fort mye å holde på styr på, utenom den kreative delen som er arbeidet. Da er det digg å slippe å tenke på det med økonomien, men fokusere på det du kan i stedet.

Klikk her for å lese hele intervjuet med Jonas Philipe Svendsen