(KarriereStart.no):

- Grunnen til at jeg valgte å gå denne veien var på grunn av den friheten du får. Det er litt vanskelig å jobbe i en redaksjon i Norge, fordi du må gjøre så mye annet. Men som frilanser kan du takke ja til de jobbene som passer deg og som interesserer deg. Friheten er det beste med å være frilanser, forteller Sina Jahanbakhsh.

 

Sina startet sin første seks år av sitt arbeidsliv i Forsvaret. Via jobben fikk han reise mye rundt på oppdrag nede i Midtøsten, hvor han etter hvert fikk interessen for journalistikkfaget.

- I løpet av turene til Afghanistan, fikk jeg en veldig stor interesse for Midtøsten og konflikter i området. Jeg jobbet veldig tett opp mot selve forståelsen av konfliktene, og mente at det var journalistikk som var den rette veien å gå for å kunne fortsette å reise til forskjellige land og dekke disse konfliktene, forteller han.

 

Han avsluttet karrieren i Forsvaret i 2012, og valgte å ta journalistikkfaget ved Norges Kreative Høyskole (NKH). Etter studiet og praksisplass hos Nettavisen, endte han opp med jobb i VG i en kort periode.


 

- Jeg bestemte meg for å jobbe som frilanser etter det. Jeg ville ha den friheten for å kunne jobbe med det jeg vil og selge det inn, forklarer han.

LES OGSÅ: Frilansoppdragsgiveren: Monster Entertainment

 

LEG OGSÅ: Slik kommer du i gang med frilanstilværelsen

 

Både positivt og negativt

Etter at han valgte frilanstilværelsen har han fått jobbe med de prosjektene han selv ønsker, og tatt flere turer ned til Afghanistan og Irak. Selv om Sian trives med frilanstilværelsen, er han likevel tydelig på at det finnes visse ulemper ved å ikke ha en fast arbeidsgiver. Tipset hans er å få faste oppdrag fra arbeidsgivere, slik at du har flere oppdrag å jobbe med fremover. For tiden jobber han med faste oppdrag hos Vi Menn, hvor han nå skal lage en reportasje om Afghanistan.

- Jeg skal lage en reportasje på det området hvor Norge styrker har jobbet i. Grunnen til at jeg får den jobben er fordi jeg har vært der flere ganger, og kjenner mange lokale mennesker og vet hvem de norske styrkene har jobbet med. Det tror jeg blir en veldig kul reportasje, forteller Sian.


 

LEG OGSÅ: Bør du bli frilanser?

 

Viktig å knytte kontakter

En slik reise kan fort føre til fire-fem reportasjer, som han kan jobbe med i ettertid av turen. Han må passe på å kontakte ulike medier, slik at de riktige folkene får interesse for informasjonen han har samlet inn på turene sine.

- Det er viktig å holde det aktivt hele tiden. Det går mest i å skaffe slike prosjekter som kan skape jobb, og komme i kontakt med riktige mennesker som kan være med på å skape journalistikk, forklarer han.

For øyeblikket jobber han med å komme i kontakt med filmskapere, som kan hjelpe han med å realisere drømmeprosjektet hans.

- Drømmeprosjektet er en omfattende dokumentarfilm om hjemlandet mitt Iran. Jeg dro til Iran og lagde en veldig liten dokumentarfilm til et skoleprosjekt på NKH, Men å lage noe mer omfattende er veldig krevende, fordi det er så mange restriksjoner i landet. Men jeg har tro på at det er mulig, så jeg gir ikke opp av den grunn, avslutter han.

 

Se hele intervjuet med Sian i toppen av saken.

 

Klikk her for å søke blant tusenvis av ledige stillinger