(KarriereStart.no):

Hvis du først har vurdert fordelene og ulempene ved å være frilanser, og har kommet frem til at dette er noe for deg, er det på tide å starte forberedelsene. For du må nemlig stille forberedt fra dag én dersom du skal ha de beste forutsetningene for å lykkes.

 

For hver godt etablerte og suksessfulle frilanser finnes det nemlig mange som ikke «overlevde» nybegynnerfeilene de gjorde i oppstartsfasen. Dette er feil som er lettere å unngå med litt grunnleggende planlegging – og ikke minst ved å «lytte til fagfolk», som ordtaket sier.

 

Derfor har vi snakket med seks etablerte frilansere innen ulike bransjer og fagfelt for å finne ut hvilke råd de vi gi til nybegynnerne. Les og lær!

 

LES OGSÅ: Hva er en frilanser? En rask innføring i begrepet

 

(Foto: Martin Slottemo Lyngstad)

Sindre Leganger (30)

Frilansjournalist, kåret til «Årets frilanser 2017»

Ikke bli lei deg hvis reportasjelederen sier nei til idéen din. Da gjelder det å skyte framover og komme på en ny. Vær klar over skillet mellom redaksjonelle og kommersielle oppdrag. Som journalist tror jeg ikke det ene kan kombineres med det andre på noen god måte. Og lær deg å elske å forhandle om pris.


Les hele intervjuet med Sindre

 

LES OGSÅ: Ekspertenes tips for å lykkes som frilansjournalist

 

(Foto: Mohri Films)

Fara Mohri (28)

Frilans produsent og ideutvikler

  • Filmbransjen er meget kompetitiv, og hvis du ikke har en god portefølje å vise frem, så kommer du ingensteds. Kom deg ut i verden og skap dine egne prosjekter på din egen måte. Om du er frilans har du all verdens tid tilgjengelig, så du har mulighet til å lage det du liker, og vise andre hva du kan.
  • Tid er gull verdt. Opprettholdt en høy standard i dine prosjekter fra starten av. På den måten kan du være stolt av ditt arbeid, og du vil ønske å gjøre det enda bedre i fremtiden.
  • Legg deg på prisnivået som resten av bransjen bruker og ha kunnskap om hvor mye ditt produkt og dine tjenester bør koste. Du trenger også å vite hvor lavt du kan gå i pris før du setter ned foten mot kunden.
  • Du må være dedikert og tålmodig. Det er ikke en enkel bransje og det tar tid å bli flink. Vær flue på veggen, kom deg ut i verden. Prosjekter faller ikke i fanget ditt hvis du ikke tar kontakt med potensielle klienter og presenterer deg selv. ”You must talk the talk and walk the walk”.

Les hele intervjuet med Fara

 

LES OGSÅ: Fem tips for å lykkes som frilanser

 

(Foto: Aleksander Myklebust)

Richard Havstein Melkersen (25)

Frilans komponist

  • Aldri stopp med interessen du liker bare fordi du kanskje ikke får den responsen du skulle ønske.
  • Det handler om å sette sin kreativitet inn i et system som er anvendbart og attraktivt for samarbeidspartnere, samt vite ganske konkret hva de aktuelle samarbeidspartnerne har behov for.
  • Vis at du er en seriøs aktør som tenker langsiktig.

Les hele intervjuet med Richard

 

SE VIDEO: Slik sparker du i gang frilanskarrieren

 

(Foto: Privat)

Fredrik Holmen Lillegraven (26)

Frilans filmregissør, manusforfatter og dramatiker

Gå ut av komfortsonen, lag rutiner, les mange bøker og se mye film, vær kritisk mot deg selv og ta imot kritikk fra andre. Bruk tid på å tenke på hvordan du vil presentere deg selv og hva du skal si for å overbevise produsenter eller oppdragsgivere om dine idéer.

Les hele intervjuet med Fredrik

LES OGSÅ: Slik jobber du mer effektivt på hjemmekontoret

 

(Foto: Phillip McLeod)

Rose Desiree Kristensen (24)

Frilans tekstforfatter

  • Ingen vet hva du vil før du sier det høyt! For meg begynte det hele da jeg opprettet en Facebook-side hvor jeg beskrev hva jeg kunne hjelpe folk med. Hadde jeg ikke gjort det, hadde ingen visst at jeg ville jobbe som frilanser.
  • Du trenger ikke å jobbe som renholder – men kanskje en deltidsjobb kan gi deg økonomisk trygghet hvis du er redd for å ikke få dekket utgiftene dine.
  • I begynnelsen kan det være lurt å ta alle oppdragene man får, for å få erfaring. Det er lettere å få tak i nye oppdrag når du har noe å vise til.

Les hele intervjuet med Rose Desiree

 

SE VIDEO: Soldaten som ble frilansjournalist

 

(Foto: Privat)

Roy Halvor Frimanslund (34)

Frilans designer

  • Gjør det du kan for å få deg noen år i et byrå eller in-house miljø først.
  • Ta skikkelig betalt for tjenestene dine. Husk at du skal ha betalt for administrativ tid. Du skal ha litt ekstra for å dekke over det du mister av rettigheter som ansatt. Disse tingene må du bake inn i den fakturerbare tiden.
  • Bransjeorganisasjoner har som regel gode artikler om tema. Det finnes også gode timepriskalkulatorer et nettsøk unna.
  • Bli kjent med dine svakheter. Ta kurs for å styrke områdene eller finn andre personer som kan det du er svak på og som kan du jobbe med.
  • Rådet som jeg virkelig skulle ha fulgt selv: alliér deg med et godt bedriftshode som kan ta seg av innsalg og markedsføring for deg mot provisjon.
  • Gi kunder «fornøyd-garanti». Gi bort gratis første rådgivningstime, gi rabatt på forprosjekt eller utforsk andre måter som kan gi potensielle kunder ekstra grunn til å gi deg en sjanse.

Les hele intervjuet med Roy Halvor

 

Klikk her for å opprette en frilansprofil på KarriereStart.no