(KarriereStart.no):

 Å jobbe som frilanser er en drøm for mange. Som frilanser har man stor frihet, og kan velge selv hvilke prosjekter man ønsker å jobbe med. Baksiden av medaljen er at man sitter alene med ansvaret for å fullføre prosjekter og møte deadlines.Det er med andre ord ikke overraskende at frilansere fra tid til annen kan oppleve negativt stress på jobben. Her er åtte gode tips til hvordan du kan unngå å bli sliten og utbrent som frilanser.

1. Lag en timeplan

En følelse av å miste kontroll og mangle oversikt kan være en utløsende årsak til stress. En timeplan hjelper deg å strukturere dagen, definerer hvor mye tid som skal brukes på hver oppgave og gjør dagene mer produktive. I sum kan en god timeplan bidra til at du blir en bedre og mer suksessfull frilanser.

 

2. Hold deg i aktivitet

Fysisk aktivitet har en dokumentert positiv effekt på stressnivået ditt. Før du kjøper medlemskap hos SatsElixia og begynner å gruble på hvordan du skal få klemt enda en aktivitet inn i en allerede travel timeplan, kan vi berolige deg med at du ikke trenger å trene veldig mye før det har en merkbar effekt.


 

En studie publisert av forskere ved Princeton University i USA viser at det ikke skal mer til enn ti minutter i fysisk aktivitet for å «reorganisere» hjernen: Stresshormonene i hjernen reduseres og følelsen av angst svekkes. Derfor bør du forsøke å inkludere noen få minutter med fysisk aktivitet i løpet av arbeidsdagen.

 

3. Fritid er viktig

Som frilanser kan man ende opp med å bli sittende foran PC-en time etter time. Selv om man definitivt ikke kan lide av arbeidsvegring hvis man vil jobbe seg frem som frilanser, er det viktig å gi seg selv nok fritid. Etter x antall timer begynner produktiviteten til et normalt fungerende menneske å falle, og da er det like greit å ta seg tid til å lade batteriene. Det er viktig at du finner balansen mellom jobb og fritid, og husker at vi mennesker også trenger å slappe av og ha det moro.


 

4. Unngå multitasking

Når man har mange prosjekter på gang samtidig, kan det være fristende å multitaske og forsøke å gjøre flere ting samtidig. Det er imidlertid noe du bør forsøke å unngå. I motsetning til hva folk gjerne tror, er multitasking en meget lite effektiv måte å jobbe på.

 

Les også: Dette gjør multitasking med hjernen din

 

Og ikke bare det: ifølge den norske hjerneforskeren Thomas Z. Ramsøy tror folk som multitasker mye at de selv er effektive, mens vitenskapelige studier viser det motsatte. De som multitasker mest er nemlig de minst produktive menneskene du finner på en arbeidsplass. En studie publisert i The Journal Of Experimental Psychology, viser for eksempel at skoleelever brukte opptil 40 prosent mer tid på å fullføre en matteoppgave når de gjorde andre oppgaver samtidig.

 

5. Lær deg ordet nei

Som frilanser i en bransje med stor konkurranse og mange om beinet, er det fristende å si ja til alt du får av tilbud. Hvis du allerede har mange prosjekter på agendaen og lite tid, er det helt rimelig å avslå et jobbtilbud. Store prosjekter som betaler dårlig er heller ikke noe man uten videre skal hoppe på, og du bør også avslå prosjekter som du ikke føler passer til din kompetanse.

 

6. Sov og spis godt

Ifølge forskere er folk som sover mindre enn åtte timer hver dag mer utsatt for stress enn de som sørger for å få seg en god natts søvn. Langvarig søvnmangel kan dessuten påvirke konsentrasjonsevnen din.

 

Likeledes bør du sørge for få i deg god hjerneføde. Det kan være enkelt og greit å hive en grandis i ovnen når man er opptatt med å fullføre et prosjekt, men dårlig mat kommer ikke til å gi deg energien du trenger for å komme i mål. Derimot finnes det fire ingredienser som reduserer stress og forbedrer hjerneaktiviteten din: nøtter, fullkornsbrød, yoghurt, bær og mørk sjokolade. Spis dem!

 

Lyst på jobb innen kommunikasjon og PR? Les om arbeidsgivere og finn spennende stillinger her

 

7. Logg av

I våre dager har folk tilgang til hele verden gjennom mobilen i lomma. Mange av oss lever da også store deler av våre liv på sosiale medier som Facebook, Twitter og Snapchat. Som frilanser får du gjerne også beskjed med én gang det dukker opp en ny e-post i innboksen. Å være på nett 24/7 kan imidlertid tilføre deg unødig stress. Hvis du i tillegg sitter store deler av dagen foran en PC-skjerm, anbefaler vi at du logger deg av og prøver å fokusere på andre ting når du ikke jobber.


 

I stedet for å la telefonen plinge hver gang du får en ny beskjed, kan du for eksempel ha en rutine der du sjekker e-posten hver tredje time - du ønsker jo tross alt være tilgjengelig for kunden dersom de trenger noe av deg.

 

8. Ikke la deg distrahere

Som din egen sjef kan det være vanskelig å styre unna hverdagslivets mange fristelser. Å arbeide hjemmefra er ingen spøk: der finnes det et helt arsenal av ting man kan somle bort tiden sin med. Kanskje går det noe interessant på Discovery Channel? hvis ikke har internett en endeløs rekke av kattevideoer å by på. En annen typisk felle er å stadig vekk gå på kjøkkenet for å hente seg en liten matbit, sette på oppvaskmaskinen eller koke seg en ny kopp kaffe før man går tilbake til skrivebordet.

 

Heldigvis har teknologien løsningen. Det finnes i dag flere programmer som kan hjelpe deg med å unngå de mange fristelsene som lurer på verdensveven, inkludert Cold Turkey, Self Control (for Mac), og chrome-programmet Stay Focusd, som setter en tidssperre på noen av nettets mer avhengighetsskapende sider.

 

Klikk her for å søke blant tusenvis av ledige stillinger