(KarriereStart.no):

Navn: Kari Gjæver Pedersen
Alder: 60
Utdanningsbakgrunn: Nordisk mellomfag og diplomstudium i markedsføring
Yrke: Reklame, journalistikk, bøker og skrivekurs

 

Klikk her for å se Karis frilansprofil

 

Fortell litt om deg selv og din bakgrunn?

Jeg er akademiker med nordisk som fagbakgrunn. Egentlig hadde jeg tenkt å gå i journalistisk retning, men endte opp med å ta markedsføring og jobbe i byrå i mange år først. Siden hoppet jeg over til journalistikken og ble redaktør i Kreativt Forum og senere i reisemagasinet Reiser og Ferie. Jeg har også undervist ved Westerdals, og var studieleder for 2. klasse på tekst- og skribentlinjen i tre år.

 

Jeg jobber med tekst, kort og godt. Jeg er innholdsleverandør på alle formater og plattformer. Jeg tror nok at styrken min er ideutvikling: for å kunne bygge opp en tekst med litt spenst i, må man ha en ide. Nå for tiden jobber jeg mest med bøker. I mai lanseres boken «Hvordan komme til Nirvana uten å dø først», som er en reiseskildring fra Japan. Jeg holder også kurs.

 

Les også: Slik jobber du mer effektivt på hjemmekontoret


 

Hvor lenge har du jobbet som frilanser og hvorfor ble du frilanser?

Jeg har jobbet som frilanser siden rundt 1990, og jeg ble frilanser fordi jeg fikk barn. Jeg fant nemlig ut at ungen min hadde to timer lengre «arbeidsdag» enn meg, og det likte jeg ikke. Jeg trodde nok det skulle bli mye enklere enn det var, og jeg har hatt skikkelig flaks som har hatt mulighet til å være frilanser så lenge. Det er - bank i bordet - ikke bare enkelt å få det til å gå rundt som frilanser. Du skal være både kreativ og planmessig på samme tid for at det skal gå bra.

 

I starten var jeg nok ikke helt klar over hvor krevende det kunne være å skaffe seg jobber. Jeg var veldig vant til å bli hentet fra jobb til jobb, og i de periodene jeg måtte ut selge meg, kjente jeg meg litt ubekvem. Sånn sett har jeg vært heldig. Men jeg anbefaler ikke uten videre folk å bli frilanser.

LES OGSÅ: Hvordan bli frilanser: Råd fra Anette Andresen, leder i NJ Frilans

 

Hvilke typer prosjekter tar du på deg?

Jeg jobber med reklame, gjerne konsept og strategi. Jeg skriver både veldig korte og veldig lange tekster. Jeg gjør også journalistiske oppdrag. Egentlig gjør jeg alle typer jobber. De siste jobbene jeg har gjort, har vært større bøker og prosjekter. Jeg jobber også med branding, merkevarebygging og den typen ting. Jeg liker veldig godt å få jobber som gjør at jeg må tenke litt, knekke en kode.Hvordan ser en vanlig arbeidsdag ut for deg?

Det er ingen dager som ligner hverandre, og det er kanskje det beste med å være frilanser: Du føler at det er en puls som går hele tiden. Den friheten som følger med frilanstilværelsen er helt digg!

 

Hva er de største fordelene ved å være frilanser?

Plusset er at man får fleksibilitet, at man får styre sin egen tid og styre seg selv.

LES OGSÅ: Vivian Songe: Hvordan bryte skrivesperren og finne sin skribentstemme

 

Les også: Slik unngår du stress som frilanser

 

Hva er de største utfordringene og ulempene ved å jobbe frilans?

Minuset er at man må ha selvdisiplin, og det er ikke noe vits å ha mye fritid, hvis man ikke har en krone i banken. Det ligger ingen automatikk i noe. Man får ikke feriepenger og sånne ting, og man må selv passe på regnskap. Jeg var nok ikke forberedt på at det var så mye administrasjon. Det tror jeg nok at det er mange som ikke tenker på.

 

Hva er ditt drømmeprosjekt eller din drømmekunde?

Jeg ønsker meg en kunde som ønsker å gjøre helt nye greier når det kommer til emballasje og miljø.


Har du noen gode tips til andre som ønsker å jobbe som frilanser?

De som vil jobbe som frilanser må holde orden i økonomien, og så må de jobbe med prosjekter de tror på. Man må tro på seg selv, tro på evnene sine og holde orden på de økonomiske tingene, sånn at de ikke kommer og sparker beina under en. De fleste frilansere som overlever har orden i sysakene sine.

LES OGSÅ: Selvstendig næringsdrivende? Dette er forskuddsskatt og merverdiavgift

 

Klikk her for å søke blant tusenvis av ledige stillinger