(KarriereStart.no): 

Hvem som helst kan jobbe frilans – kunstnere, skribenter, grafiske designere, advokater, finansrådgivere, regnskapsførere og journalister.

Som frilanser kan du styre din egen hverdag og velge dine egne arbeidsoppgaver. Det er imidlertid også utfordringer tilknyttet frilansrollen, for eksempel utfordringene med å alltid ha nok oppdrag, og være synlig overfor potensielle arbeidsgivere. Nettstedet mashable.com har derfor satt sammen en liste med fem ting du bør gjøre når du tar valget om å satse på en frilanskarriere.
 

LES OGSÅ: Jonas jobber frilans som fotograf og skuespiller  

 

1. Markedsfør deg selv 

Skal du gjøre suksess som frilanser er personlig merkevarebygging et must. Vis deg frem; start din egen nettside, vær aktiv på sosiale medier og opprett en blogg hvor du kan diskutere problemer innen bransjen og presentere nye perspektiver.
 

 

2. Bygg nettverk 

En frilanser som ønsker å ha nok arbeid til enhver tid, er nødt til å drive med kontinuerlig nettverksbygging. Gjør nettverksbygging til en dagligdags ting. Bruk Internett, delta på bransjearrangementer, send ut nyhetsbrev per e-post eller ring til potensielle kunder.


 

3. Skriv kontrakt 

Som frilanser står du i fare for å bli utnyttet av uærlige oppdragsgivere. Sørg derfor alltid for å utarbeide en kontrakt sammen med kunden, der arbeids- og lønnsvilkår er avklart. Ikke lever noe ferdig arbeid før kontrakten er på plass.

 

4. Vær organisert 

Det er ikke uvanlig for en frilanser å ha flere baller i luften samtidig. Avklar hvor lang tid du skal bruke på hvert prosjekt. Bruk regneark for å holde styr på din egen fremgang og orden på inn- og utbetalinger. Når du er frilanser har du ingen sjef som passer på at du holder deg til timeplanen – dette er helt og fullt ditt eget ansvar.
 

 

5. Vær fleksibel 

Som frilanser vil du ikke alltid ha kreativ kontroll over prosjektene dine. Skal du lykkes er du derfor nødt til å være fleksibel overfor oppdragsgivernes ønsker. En frilanser skal veilede og tilby sin kompetanse, men samtidig ta hensyn til oppdragsgivers behov.Klikk her for å søke blant tusenvis av ledige stillinger 
 

Klikk her for å søke blant tusenvis av ledige stillinger