(KarriereStart.no):

Å jobbe frilans kan være tøft. Særlig i oppstartsfasen. Det er dessverre ikke bare å starte opp som frilanser og så er du i gang. Du må tåle avslag på avslag før du har opparbeidet det nettverket og porteføljen som gjør at du kan gjøre dette på fulltid. Men får du til det, uten å miste motet underveis, vil du komme dit til slutt.

 

Karrierenettstedet About.com har listet opp fem punkter som tar deg noen steg nærmere det å kunne gjøre karriere som frilansskribent.

 

LES OGSÅ: Stor guide: Slik lykkes du som frilansjournalist

 

1. Lidenskap for jobben. Du må være lidenskapelig opptatt av å skrive for å klare deg som frilanser. Frilanstilværelsen kan være tøff, og du må virkelig være motivert. Du må også være glad i å researche og lære, og være klar for å ta på deg jobber der du må skrive om ting du ikke kan noe om fra før. Da må du likevel klare å gjennomføre.

 

2. Vær åpen. En frilansskribent må være åpen for alle type temaer. Den første tiden som frilanser handler om å bygge en portefølje, og da kommer du til å måtte ta på deg saker du ikke interesserer deg for eller liker noe særlig . Etterhvert vil du i større grad kunne velge sakene du skriver selv, men før du har fått deg et navn i bransjen må du være klar for å ta på deg saker du ikke egentlig har så lyst på. Vær likevel tro mot deg selv. Det er lov å gi et høflig nei, om jobben går på bekostning av dine verdier.


 

3. Vis deg frem. Lag din egen nettside der du legger ut både jobber du har gjort og annet du har skrevet. Opprett gjerne en blogg. Dette vil, foruten å være en fin plattform å legge ut jobber du har gjort, også kunne være med å trene deg på holde deadlines, samt trekke lesere mot nettsiden din.

 

4. Hold øynene åpne. Let etter jobber overalt. Vær heller ikke for dyr i starten. Først bør du sørge for å få vist kundene dine hva du kan. Har du allerede gjort en god jobb et sted, er sjansen stor for at det er deg de ringer når de trenger hjelp til et annet oppdrag, og da kan du heller driste deg til å kreve litt bedre lønn. Etter hvert vil ballen rulle og flere i bransjen vil ha hørt om deg, men før den tid må du sørge for å alltid være på hugget og lete etter oppdrag rundt alle hjørner.


 

5. Vær tålmodig. Når du akkurat har startet opp som frilanser kan det ta en stund før du får ditt første oppdrag. Du må tåle mange nei før du får ja, og det må du klare uten å miste motet. Å bygge opp et nettverk og få det du har skrevet ut til folket vil ta tid.

 

Klikk her for å opprette frilansprofil på KarriereStart.no