(Denne artikkelen ble først publisert 15. mars 2016).

GK deler årlig ut miljøstipend til studenter som klekker ut smarte, energieffektive konsepter for næringsbygg. Stipendet skal motivere og inspirere studenter til å finne fremtidens løsninger.

Espeseth (25) studerer til daglig Energi og Miljø ved NTNU i Trondheim og skriver master om smarthus-teknologi. Han tildeles et stipend på 25.000 kroner for sin idé.

I sin masteroppgave skriver han blant annet om brukergrensesnitt og styring av temperatur i smarthus, og lot seg derfor inspirere til å tilpasse den kunnskapen for miljøstipendet.

- Oppgaven min går ut på å bevisstgjøre kontoransatte på hvor mye energi de bruker på bakgrunn av hvilken temperatur de selv har valgt, forklarer Anders.

Han vil utstyre de ansatte med en egen app som gjennom blåtann-teknologi lar deg styre panelovner eller andre oppvarmingskilder og beregne energibruk. Appen vil med utgangspunkt i U-verdier, utetemperaturer og valgt innetemperatur regne seg frem til den lokale energibruken.

Gjennom verdier for kilowatt og fargekoder skal de ansatte bevisstgjøres hvor mye energi man bruker.- Appen blir kort fortalt et eget lite EOS (energioppfølgings-system) kombinert med enkel styring av temperaturen.

Anders ser også for seg at applikasjonen kan gi brukerne alternativer til å skru opp temperaturen.

- Det kan være at appen kan komme med forslag av typen «denne temperaturøkningen tilsvarer å ta på seg en ullgenser eller en genser».

For Anders kommer stipendet godt med i en travel studiehverdag.

- Det vil gi meg en enklere hverdag. Det gjør at jeg kan gå på butikken og kjøpe meg en god middag, jeg kan dra på en tur en helg – det kommer til å gi meg en fleksibilitet som gjør at jeg kan fokusere mer på skolen, sier Anders.

Han er snart ferdig med studiene i Trondheim, og sier han godt kunne tenke seg å jobbe i GK.

- Det virker veldig interessant og allright. Jeg har ikke søkt enda, jeg ville vente til jeg hadde vært her nede og blitt kjent med folk, men jeg har tenkt å søke, sier Anders.