(KarriereStart.no):

Lurer du på hvordan det er å jobbe som risikoanalyiker innen finans? Da er det godt mulig at Martin Bekken Nilsen er mannen du bør snakke med. Martin har en mastergrad fra NHH med hovedvekt på finansiell økonomi, og i de åpne kontorlokalene til Kommunalbanken et steinkast fra Nationaltheatret sitter han hver dag og følger med på bevegelsene i finansmarkedet. 

 

– En finansiell risikoanalytiker er en som analyserer og overvåker finansielle risiko som markedsrisiko, likviditetsrisiko og kredittrisiko. Derfor krever jobben som risikoanalytiker at man er i stand til å analysere et bredt utvalg av forskjellige finansielle instrumenter, markedsrivere og motparter, forteller Bekken Nilsen.

 

Drevet av nysgjerrighet

Som risikoanalytiker bør man, som navnet tilsier, være i stand til å analysere finansielle instrumenter og markedsdrivere. For Bekken Nilsen dreier mye av jobben seg om å vurdere analysene med tanke på hvordan Kommunalbanken blir påvirket av dette. Bekken Nilsen mener at det å være nysgjerrig og lærevillig er et viktig fundament hvis man vil jobbe som risikoanalytiker.

 

Les også: Skal du ha jobbintervju på Skype? Slik gjør du det!

 

– Som risikoanalytiker må man være i stand til å forklare og illustrere dyptgående analyser på en enkel og oversiktlig måte, poengterer Bekken Nilsen, og fortsetter: Med nye reguleringer, nye verdsettelsesmetoder og skiftende markeder er det viktig og avgjørende for en risikoanalytiker å være nysgjerrig på å tilegne seg ny kunnskap.

 

Bekken Nilsen forteller at det han liker best med jobben som risikoanalytiker i Kommunalbanken er bredden i arbeidet, hvor han forholder seg til alt fra kommuner i distrikts-Norge til det internasjonale kapitalmarkedet. Han synes også det er inspirerende å ha faktisk påvirkning på risikohåndteringen i Kommunalbanken.

 

– Jeg liker at arbeidet jeg gjør bidrar til hvordan vi utformer våre finansielle retningslinjer, og at arbeidet jeg gjør har nærhet og påvirker hvordan vi styrer og håndterer risiko i Kommunalbanken.     

 

Følger alltid med

Finansverdenen er stadig i bevegelse, preget som den er av den globale økonomiens opp- og nedganger. Som risikoanalytiker må man derfor alltid være årvåken og følge med på endringene i markedet. Bekken Nilsen forklarer at dette er en av grunnene til at han alltid har bruk for det teoretiske grunnlaget utdanningen fra Norges handelshøyskole gav han.

 

– Jeg må til enhver tid forstå risikodriverne og mekanismene til ulike finansielle instrumenter og aktører i en global og kjapt skiftende finansverden. Det gjør at jeg hele tiden må bruke det teoretiske grunnlaget jeg har tilegnet meg, samtidig som jeg må tilegne meg ny kunnskap, for å løse nye og sammensatte problemstillinger.   

 

Les også: Norske ledere gir blaffen i utenlandserfaring

 

Som i mange andre yrker, tror Bekken Nilsen at teknologisk kompetanse kommer til å bli stadig viktigere for fremtidens risikoanalytikere. Han råder derfor de som vurderer å velge samme yrkesvei som ham, å legge vekt på hva teknologien har å si for analysearbeidet.

 

– Velg en retning innen finansiell økonomi med hovedvekt på kvantitative fag. Jeg vil også anbefale å være nysgjerrig på teknologi som gjør analysearbeidet mer effektivt. Jeg tror teknologikompetanse er ekstremt viktig for fremtidens risikoanalytiker innen finans, avslutter Bekken Nilsen.

 

Klikk her for å søke blant tusenvis av ledige stillinger