(KarriereStart.no):

Den som mottar eller leser CV-en din må umiddelbart skjønne at det er akkurat det den er. Den skal være en reklameplakat for deg som person, og du bør fremstille deg selv som en strukturert person med kontroll, ikke minst med tanke på hva du ønsker å gjøre i fremtiden.

 

Nøkkelkvalifikasjoner er viktige. Det er greit å beskrive dine styrker i stikkordsform eller med noen få setninger. Kok ned jobberfaring og utdanning til det som er relevant i forhold til akkurat den stillingen du søker.

 

Still spørsmål

Det aller viktigste er kanskje å være selvkritisk og stille seg selv de rette spørsmålene. Tenk deg hvordan du vil at andre skulle ha presentert seg selv overfor deg. Trekk gjerne inn andre personer du stoler på, som kjenner deg godt og som kan stille spørsmålene som setter deg og din kompetanse i det rette perspektiv:

 

  • Hva har jeg gjort som jeg er stolt og fornøyd over?
  • Hvilke personlige egenskaper er det viktig at jeg fremhever?
  • Hva har jeg fått av ros og gode tilbakemeldinger fra omverdenen?
  • I hvilke sammenhenger har jeg vært fremoverlent og initiativrik?
  • Hvilke ansvarsområder har jeg hatt?
  • I hvilke sammenhenger har jeg ledet jobbprosjekter og hva har jeg lært av det?
  • Hva har jeg gjort mindre bra, hvordan håndterte jeg det og hva lærte jeg av det?

 

Det lønner seg alltid å vise at man har reflektert over sin egen yrkeskarriere og hva man passer best til. Ikke minst vises det gjennom hvilke resultater du kan vise til, noe som illustrerer mestring og måloppnåelse i ulike situasjoner og sammenhenger.

 

LES OGSÅ: Dette er de vanligste CV-feilene

 

Rett kompetanse og kvalifikasjoner

Mette Ljungquist Marstrander, rådgiver i Karrierehuset.

FOTO: Karrierehuset

Karriererådgiver Mette Ljungquist Marstrander har tidligere forklart seerne av Karriere TV og KarriereStart.no hva som skal til for å sette sammen en best mulig CV. Hun understreker blant annet viktigheten av å få frem kompetanse og kvalifikasjoner.


 

– Har jeg formulert gode nøkkelkvalifikasjoner som gir leseren et inntrykk av hva min nøkkelkompetanse er? Har jeg virkelig fått fram resultatene jeg har oppnådd? Disse spørsmålene må du alltid stille når du skal søke jobb, sier hun til KarriereStart.no.

 

– Tenk at CVen er det førsteinntrykket som mottakerne får av deg. Hvordan ønsker du da å fremstå? Den må være presentabel, ryddig og strukturert, understreker hun og mener det finnes kompetanse man ikke bør glemme. Det finnes den formelle (kurs, utdanning og arbeidserfaring), men også den uformelle (prosjekter, hobbier, frivillige verv etc). De siste kan i enkelte tilfeller spille en vel så viktig rolle i jobbjakten og når kandidatene skal vurderes.

 

– Glem heller ikke alle egenskapene dine, de kan være mange flere enn du har tenkt over: Har jeg fått fram IT-kunnskapene, språkkyndigheten, spesielle interesser og utmerkelser som er aktuelle for stillingen?


 

LES OGSÅ: Hva gjør du med hullet i CV-en?

 

Tett hullene med noe fornuftig

De færreste av oss har en kontinuerlig karriere å vise til. Noen hull finnes det alltid, enten man tar seg permisjon, er arbeidsledig, tar en frivillig pause, etc. Det beste er å være åpen om disse mindre aktive jobbperiodene og forklare hvorfor det er blitt slik.

 

– Hvordan kan jeg dekke disse hullene på en god måte? Det må ikke bli lange perioder hvor det ikke kommer fram hva du har gjort! Man har jo alltid fylt disse periodene, selv om det ikke alltid er jobbrelatert, sier Marstrander.

 

Akkurat her bør man droppe å være selvkritisk. Plukk heller frem kreativiteten for å vise at man har utforsket andre områder som utvider det personlige repertoaret.

 

Klikk her for å søke blant tusenvis av ledige stillinger