(KarriereStart.no):
CV-en har fortsatt en viss betydning for nyutdannede og mer erfarne arbeidtakere: Den kan si noe om arbeidskapasitet, evne til å lære og det du faktisk har fått til. Dessuten kan den oppdatere dem som er interessert om du har hatt deltidsjobb ved siden av studiene eller verv du innehar.
For headhunter Trine Larsen er imidlertid dette langt fra nok:
– Personlige egenskaper, verdier og motivasjon betyr mer og mer. Ofte har jeg uformelle møter med potensielle kandidater, det gjør at jeg vet mer om dem enn bare det jeg kan lese ut av en CV. Vi ser at endringsvilje og evne til å lære nytt blir stadig viktigere enn det man har gjort tidligere og har listet opp på en CV, mener hun.
For studenter i dag kan det virke som om alt kun handler om oppnå de beste karakterene, snekre knallbra søknader og bygge meterlange CV-er.
Det faglige teller selvsagt fortsatt, men du må være på tærne på mange områder. Hodejegeren mener at skolebakgrunn uansett blir ilagt for mye vekt ved jobbansettelser. Hun forutsetter at søkerne uansett har den grunnleggende faglige kompetansen som skal til for å utføre arbeidsoppgavene.
– Den største utfordringen er nok at mange av våre bedriftskunder er i en digital transformasjon, noe som innebærer stor endring i både organisasjonsstruktur og hvilken kompetanse som er viktig. Den digitale utviklingen gjør at faglig kompetanse fort blir utdatert, mener hun.
LES OGSÅ: Hodejegerens tips til CV og søknad
Vær konkret!

Trine Larsen, managing partner i rekrutteringsselskapet Hammer & Hanborg.
FOTO: Privat
– Vis frem eksempler på hva du har gjort som støtter det du sier. Det holder ikke å fortelle at man er nytenkende og kreativ uten å peke ut noen konkrete eksempler. Tenk gjennom når du sist var kreativ eller lærte noe nytt.
Arbeidsgivere ønsker mest av alt å være trygge på at du kommer til å gjennomføre det du lover.
Dessuten er det alltid en fordel å vise at man er aktiv også utenfor jobben.
– Det viktigste er ikke hvilken aktivitet på fritiden, men jeg har stor tro på at vi alle lærer i møte med andre. For eksempel i lagidrett lærer man mye om kollektivt ansvar, å løfte hverandre og gjøre andre gode.
Det er også erfaringer som er viktige i arbeidslivet.
SE VIDEO: Dette er konsekvensene av å jukse på CV-en
Dykk ned i personlighetene
Så hvordan klarer headhunteren å grave frem personlighetene hos kandidatene?
– Jeg ser ofte etter personlige egenskaper som det å være «street smart», drivende, endringsvillig, nysgjerrig – og personer som evner å knytte relasjoner og nettverk, i tillegg til at de tar ansvar for egen utvikling og har lyst til å være med på en endring. Det er viktig med folk som ikke gir seg, mener hun.
Hammer & Hanborg tester også kandidatene. Flere kritiske røster har hevdet at slike tester villeder mer enn de veileder.
– For å sjekke de personlige egenskapene benytter vi testverktøy fra en av verdens ledende aktører på feltet. Testene kartlegger blant annet preferert arbeidsadferd og motivasjonsfaktorer - det finnes også testverktøy for å kartlegge personlige verdier, sier hun og imøtegår kritikken i forhold til testing:
– Jeg ser på evnetester som utelukkende positivt. Det er et godt verktøy for å finne de personlige styrkene hos en kandidat, og det vil også gi et bedre grunnlag for å få til mangfold i næringslivet, sier hun og medgir at nerdefaktoren hos kandidater appellerer til henne.
Referanser må med i søknad og på CV.
– Referanser bruker jeg aktivt. Referansekontrollen gjør vi alltid på slutten av en rekrutteringsprosess, og her får vi også til en viss grad bekreftet eller avkreftet våre inntrykk.
Har du noen gang bommet grundig på en ansettelse?
– Ja, jeg husker spesielt godt en ansettelse jeg gjorde før jeg begynte som hodejeger som ikke var vellykket. Og så husker jeg godt en jobb jeg selv begynte i som var helt feil for meg.
Hvis du var jobbsøker og skulle møte deg selv, hva hadde du lagt vekt på i møte med deg?
– He he, jeg ville vektlagt at jeg liker jobben min i dag og ville vært tydelig på hva som motiverer meg og som gjør at jeg gleder meg til å gå på jobb, svarer Trine Larsen.
Kanskje hun til og med ville ha droppet å sende CV-en...