(KarriereStart.no):

– Lange CV-er er vanskelige å komme igjennom. Et par sider er en bra rettesnor. Løft frem det som virkelig er viktig, uttalte Dennis Lodin, sjefsrekrutterer i DFind Executive, i en sak på KarriereStart.no.

 

Han er neppe den eneste av rekrutterere og arbeidsgivere som verdsetter kvalitet fremfor kvantitet når det kommer til CV-er. Det tar tross alt bare seks sekunder for dem å avgjøre om en CV er interessant eller ikke – og da gjelder det å luke bort unødvendig innhold.

 

I tillegg til å vise frem tidligere arbeidserfaring og utdanning, skal CV-en vise til hvilke andre ferdigheter du kan by på. Og nettopp her er det fort å tråkke i salaten. Når det kommer til ferdigheter gjelder det nemlig å være ærlig, oppdatert, relevant, saklig og profesjonell.

 

For å sikre at ferdighets-delen av CV-en din ikke skal koste deg drømmejobben, har Entrepreneur.com listet disse ferdighetene som absolutt bør lukes bort:

 

LES OGSÅ: Hva gjør du med hullet i CV-en?

 

1. Utdaterte språkkunnskaper

Selv om du tok tysk eller fransk på ungdomsskolen og/eller videregående, er det ikke dermed sagt at du har en reell språkkompetanse som kan brukes i den aktuelle jobben. Ville du for eksempel vært i stand til å føre en normal samtale med noen som har dette som morsmål, eller kunne du lest en bok som var skrevet på dette språket – og faktisk fått med deg innholdet? Hvis svaret er «nei», har ikke dette språket noe på CV-en din å gjøre. Da vil du uansett ikke kunne bruike det i jobbsammenheng, og dermed er det irrellevant i denne sammenhengen.

 

Og ikke minst fordi dette er svært lett for arbeidsgiver å sjekke. Tenk hvis din potensielle arbeidsgiver snakker flytende tysk, og ser på jobbintervjuet som en fin anledning til å utveksle noen tyske setninger med en likesinnet? Hvis du da ikke klarer å vise til annet enn noen skarrelyder og en klam panne, vil du neppe komme særlig langt.

 

LES OGSÅ: 80 vanlige spørsmål til jobbintervjuet

 

2. De mest grunnleggende data-ferdighetene

Hvis du fører opp «e-post» eller «Microsoft Word» under tilleggskompetanse, vil det omtrent være det samme som å skrive «lesing» eller «pusting». Det er med andre ord ferdigheter som forventes av deg – ikke noe ekstraordinært som skiller deg ut fra resten av søknadsbunken.

 

Ved å bruke verdifull plass på slike selvfølgeligheter, ender du bare opp med å gi inntrykk av å «fluffe» CV-en din. Din potensielle arbeidsgiver vil tolke det som at du griper etter halmstrå for å skjule at du egentlig ikke har nok relevant kompetanse.

 

SE VIDEO:  – En god søknad skal få deg til å rødme i speilet

 

3. Overdrivelser (og direkte løgner)

Jobbsøkere blir ofte anbefalt å krydre søknad og CV med nøkkelord fra stillingsbeskrivelsen. Men ikke for enhver pris. Hvis de ser etter en ferdighet du ikke har, skal den heller ikke føres opp. Selv om du kanskje slipper gjennom jobbintervjuet uten å bli avslørt, vil det omsider komme for en dag.

 

Hvis du for eksempel ikke er komfortabel med å tale foran forsamlinger, må du heller ikke skryte på deg å være det. Bare tenk deg at sjefen en dag utpeker deg, den gode kommunikatøren, til å lede de ukentlige fellesmøtene i virksomheten. Da vil løgnen komme tilbake som en boomerang for å bite deg bak.

 

Husk at du ikke trenger å oppfylle alle kriteriene som ramses opp i en stillingsannonse. Stillingsbeskrivelsen er som regel en beskrivelse av drømmekandidaten – ikke nødvendigvis en oppramsing av absolutte krav. En tommelfingerregel er ofte at du bør oppfylle minst 80 prosent av det de ser etter. Da slipper du å skryte på deg de ekstra 20 prosentene.

 

SE VIDEO: Hvordan skrive en CV som blir lagt merke til

 

4. Utdatert teknologi

Programvaren, pc-verktøyene og teknologien som brukes på en arbeidsplass kan fort forandre seg, og det gjelder å følge med på hva som skjer i bransjen. Hvis ikke kan du fremstå som en som ikke klarer å holde følge i en dynamisk og moderne bedrift.

 

For veldig mange virksomheter er det viktig å ha ansatte som er oppdaterte på, og forstår seg på, teknologi. Ved å inkluderte utdatert programvare og teknologi på CV-en, kommuniserer du i praksis til arbeidsgiveren at du vil trenge langt mer opplæring og oppfølging enn kandidatene som har fulgt med i tiden.

 

5. Irrelevante og useriøse ferdigheter

Dette kan virke innlysende, men det er overraskende mange som kunne funnet på å skrive ting som «profesjonell grandiosa-kokk» eller «kontormester i ping-pong» på CV-en.

 

Med litt flaks kunne dette slått an hos enkelte arbeidsgivere, men ikke ta sjansen på å spolere jobbmulighetene dine på grunn av en dårlig vits. Du vil aldri kunne vite hvem som kommer til å sette pris på humoren din – spesielt ikke på en CV.

 

Klikk her for å søke blant tusenvis av ledige stillinger