(KarriereStart.no):

Det er mange aspekter som er viktige å ta for seg når man skal skrive søknad og CV for å få en potensiell arbeidsgiver interessert. Ett av dem, som man ikke får sagt mange nok ganger er: Unngå skrivefeil.

En person som har mange feil i CV og søknaden kan fort bli stemplet som slurvete. Du vil automatisk gi et mye bedre inntrykk om du luker ut alle feilene før du sender av gårde papirene.

- Det kommer litt an på hva slags type jobb du søker. Om du søker en jobb hvor skriftlige oppgaver er en del av jobbeskrivelsen, er det veldig negativt å ha mange feil i CV og søknad, men skal du jobbe på et lager trenger det ikke å telle. Nøyaktighet er noe annet enn skrivefeil, forteller Tim Rosenkilde, daglig leder av karriere- og rådgivingsselskapet Jobbprat.

Vitner om at du har gjort en slett jobb

Han mener at du sender av gårde en søknad eller CV med flere skrivefeil ikke vil være med å styrke deg som kandidat til jobben.

- Det å ha mange skrivefeil i en jobbsøknaden betyr at du ikke har gjort en skikkelig jobb. Man bør alltid ha noen andre til å se over søknaden for seg, for man ser seg blind på egne feil, sier han videre.

- Hvis man har sendt inn søknad og CV, og finner ut at den inneholder feil, hvordan skal man forholde seg da?     

- Hvis det er bittesmå feil ville jeg kanskje la det passere, men nevne det i intervjuet og si noe sånt som at: «Jeg ser jeg har gjort noen småfeil her», noe som viser at du har sett dine egne feil. Men er det store feil som er veldig synlig, så bør man nok lage en ny søknad å ringe og forklare hvorfor man har sendt en ny.

Mye slurv

Rosenkilde mener at mange slurver med CVen og søknadene sine.

- Jeg vil si at det er veldig få som bruker den muligheten til å få andre til å se igjennom papirene. Noe av problemet er nok at jobbsøkeren ønsker seg en spesiell jobb, men søker på fem-seks andre for å lette samvittigheten og spyr ut søknader. Det er lett at det blir feil når man masseproduserer. Det kan fort bli feil fonter og mellomrom, det er derfor svært viktig å se at den ser bra ut etterpå.

LES OGSÅ: CV-juks kan føre til fengselsstraff

Gir negative assosiasjoner

Daglig leder hos Emmali og Ekker studie- og karrierevalg, Trude Kvammen Ekker har jobbet med rekruttering i mange år. Hun mener at å lese igjennom en søknad med mange skrivefeil vil gi deg negative assosiasjoner til kandidaten.

- Det er svært negativt med skrivefeil i CV og søknad, for det gir et rotete førsteinntrykk av deg som person. Det sier ubevisst en del om kandidaten, man får assosiasjoner til en som slurver og ikke tar seg tid, i tillegg kan man tenke seg at en som slurver skriftlig også slurver muntlig, forteller Ekker.

LES OGSÅ: Hva bør være med i CV-en?

Maler og tapet søker jobb

Hun kommer med noen eksempler på hva hun har sett i diverse søknader gjennom årenes løp:

- Det var en som hadde erfaring som maler og tapet, og han fikk jobben, så det handler litt om hvor du skal jobbe hen. I tillegg var det en som skrev at han var en «duer». Han skulle fram til at han var en som jobbet hardt, en «doer» fra det engelske ordet, forklarer hun.

LES OGSÅ: Sjekkliste for CV-en

Retteprogram og kompislesing

Ekker anbefaler at du som skal skrive søknad og CV bør gjøre to ting før du sender den til den potensielle arbeidsgiveren.

- Rettskrivingsprogram kan være veldig nyttig. I tillegg kan du la andre lese igjennom teksten for deg. Det er utrolig hvor blind man blir på sin egen tekst.

Ekker mener i motsetning til Rosenkilde man ikke bør nevne at man er klar over at søknaden inneholder feil hvis det er tilfellet.

- Jeg tror i utgangspunktet jeg ville la det passere. Det blir veldig uttalt å sende en ny. Men hvis du får spørsmål om dine skriftlige ferdigheter på intervju kan man si at man så at det var noen feil der, sier hun.

LES OGSÅ: Hvordan skrive en selgende CV og søknad

Mye orddelingsfeil

Studie- og karriereveilederen mener at folk generelt har blitt slurvete med språket de siste årene.

- Jeg tror vi ser en utvikling hvor folk blir mer slurvete. Det gjelder også journalister, som har mer skrivefeil nå enn før. En skrivefeil som er veldig utbredt er orddelingsfeil. At man skriver «oppgave skriving» isteden for «oppgaveskriving». Dette kommer nok av at vi er påvirket av engelsk.

- Hva bør man gjøre for å bli bedre?

- Vi bør konsentrere oss, være mer bevisste og konsentrerte når vi skriver, så er det dette med å få andre til å lese igjennom teksten.

LES OGSÅ: Referanser i jobbsøknaden

Vanlige skrivefeil:

Orddeling eller særskriving som det egentlig heter. Det heter ikke jobbsøker kurs men jobbsøkerkurs. En enkel huskeregel er at stort sett alle ord skal slås sammen på norsk (med unntak selvfølgelig).

Isteden og i stedet, ikke i steden eller istedet

imot og ikke i mot

Til stede og ikke tilstede (Til stede betyr å være der, tilstede betyr å tillate eller gi)

Ovenfor = Noe er fysisk over deg

Ovenfor = Når du står foran deg (vis a vis)

Da/når = Barnelærdom: den gang DA, hver gang NÅR

Og/å = hovedregel: å foran infintiv (å jobbe, å søke), mens og binder ord sammen. (søker og jobber)

Privilegert ikke priviligert

Abonnent ikke abbonent

Assosiere ikke asosiere

Institusjon ikke instutisjon

Av gårde ikke avgårde

Billett ikke bilett

E-post ikke epost

Rennomé ikke rennomme

Sannsynlig ikke sannsynelig

Sjelden ikke skjelden

Interessert ikke interissert

Interessant ikke interessang

Restaurant ikke resturang

Kutt ut i forhold til. Ordet betyr egentlig sammenlignet med, men brukes til alt mulig. Erstatningsord: Med tanke på, imidlertid, når det gjelder, angående.

LES OGSÅ: Vanlige feil i jobbsøknaden: Dette er rekruttererenes tips

Viktig å huske på:

  • Få noen andre til å se over søknaden og CV-en din. Du blir ofte blind på egne feil.    
  • Ikke masseproduser søknadene. Hvis du absolutt MÅ gjøre det, sørg for at du bytter ut navnet på arbeidsgiveren. Og pass på at fonter og mellomrom er riktige og tilsvarer malen du bruker.    
  • Bruk retteprogram.    
  • Er du i tvil om hvordan et ord skrives, bruk ordboka.

Klikk her for å søke blant tusenvis av ledige stillinger