(KarriereStart.no):
Vi deler, liker, kommenterer og oppdaterer sosiale medier om alt som skjer i livet vårt, og til alle døgnets tider. Men tåler alt det du legger ut, dagens lys? Stadig flere arbeidsgivere googler kandidater i forkant av et jobbintervju. Er du på jakt etter ny jobb, eller skal inn på arbeidsmarkedet for første gang, er det likeså viktig at du fremstår profesjonell på nett, som du gjør i din søknad og CV.
Edgar Valdmanis er en av Norges ledende nettverksbyggere, og har mye erfaring rundt emnet nettvett. Han kan fortelle at det i dag er langt lettere for en arbeidsgiver å gjøre et google-søk på en kandidat, enn å ringe tidligere arbeidsgiver for å finne ut av hvordan personen er.
- Og hvis du har gjort dumme ting på nett, eller gjort noe dumt som blir omtalt på nett, så vil det komme frem i et google-søk eller i andre søkemotorer. Også blir det gjerne liggende høyt oppe, fordi folk liker å klikke seg inn på de negative tingene, dessverre, forteller han.
LES OGSÅ: Vet du hva det står om deg på nettet?
Ikke så privat som vi tror
Det kan være lett å tro at det du legger ut på din egen Facebook-profil eller Instagramkonto forblir privat. Men til stadighet dukker det opp saker i media om mennesker som mister jobben, eller blir straffeforfulgt, på grunnlag av det de har publisert på sosiale medier. Valdmanis forklarer at det er en vanlig misoppfatning blant folk rundt hva som er privat og offentlig. Og påpeker at mer eller mindre alt som er skriftlig, kan gjøres offentlig ved hjelp av et lite tastetrykk.
- Uansett om det er en privat tekstmelding fra deg til meg, så er det ikke nødvendigvis privat. Fordi den kan spres og videresendes til andre. I det øyeblikket det er på trykk, så kan du hverken nekte for det eller vri deg unna, forklarer han.
LES OGSÅ: Arbeidsgiveren googler deg før jobbintervjuet
Snakker rett fra levra
- Hva er de vanligste tabbene folk gjør på nett?
Valdmanis forteller at de fleste oppfører seg fornuftig, men det er når man opptrer usaklig og bruker ufint språk, at man kan komme i bråk. Han trekker frem et eksempel på en professor i historie, som valgte å bruke Facebook-veggen sin som en klagemur, etter et restaurantbesøk. Saken ble blåst opp i media og mannen måtte beklage seg ovenfor både restauranteieren og til sin egen arbeidsgiver. Valdmanis forteller at dette lett kunne vært unngått, hvis professoren hadde vært saklig.
- Fremstå på en hyggelig og ordentlig måte. Del kunnskap, del fagstoff, kom med tips og bruke en hyggelig tone. Det går an å advare om man har negative erfaringer med noe, uten å skrive «jævla», «fordømt» og «inni hælve..». Vær saklig. Og gjør man dette jevnlig, så bygger man opp en hyggelig profil, forteller han.
Drømmejobben glipper
I de fleste tilfeller vil ikke slike sleivkommentarer nå medienes søkelys, men det kan være nok til at du ikke får de jobbene du søker på. Skulle en potensiell arbeidsgiver komme over negative kommentarer, fyllabilder og andre ting som får deg til å fremstå uprofesjonelt, er det ikke sikkert at du får jobben du søkte på. Uansett om selve intervjuet gikk strålende.
- Da blir det lett for de å tenke at de har flere kandidater som tilfredsstiller kravene i stillingsannonsen, og da kan de velge den som ikke sier «jævla» og «fordømt», og som ikke rakker ned på alt og alle.
Benytt deg av karrierenettverk
Valdmanis påpeker at det ikke er noe galt i å benytte seg av sosiale medier som Twitter, Facebook og Instagram. Men er du i en jobbsøkersituasjon, bør du heller jobbe med å være synlig på karrierenettsteder, enn å fokusere på å oppdatere statusen din til dine venner.
- Facebook er en hyggelig og sosial plattform, hvor man er både personlig og sosial og kan dele feriebilder og lignende, men det sier egentlig veldig lite om hva du driver med jobbmessig. Det er ikke et karrierenettsted, påpeker han.
Karriereportaler som LinkedIn, Finn og KarriereStart, er perfekte møteplasser til å knytte kontakter med arbeidsgivere. Og selv om du er nyutdannet og ikke har mye arbeidserfaring, er det absolutt ingen grunn til å ikke melde deg inn i slike nettverk.
- Unge mennesker bør absolutt begynne nå. Bygg på profilen din med det du gjør av aktiviteter i studiene, deltidsjobber og frivillig arbeid, avslutter han.