(KarriereStart.no):

De fleste som er ferdig med studiene kjenner seg igjen situasjonen. Du sitter der søkende gjennom mylderet av jobbutstillinger på nettet. Plutselig kommer du over stillingen du har drømt om. Problemet er bare at arbeidsgiveren ser etter en person med en mengde betydningsfull jobberfaring på området. Er det noe poeng i å søke? The Daily Muse har i en artikkel forsøkt å hjelpe til med dette spørsmålet.

Svaret er tydeligvis at det kommer an på. Først og fremst kommer det an på hvor underkvalifisert du faktisk er. Man trenger aldri oppfylle alle kriteriene som etterspørres. Disse er satt opp for å sile ut de som er totalt irrelevante. Man kan i mange tilfeller ta dette med en klype salt. Det er svært få som ville oppfylle absolutt alle kriteriene som er satt opp i stillingsannonsen.

En strategi kan være å sende en litt alternativ søknad, der du rett og slett anerkjenner at de antagelig ser etter en person med mer erfaring. Det man da kan gjøre er å forklare sin genuine interesse for feltet, og at du ville være en god kandidat basert på dette. Man må ha i bakhodet at det viktigste er å få en fot innenfor.


Man må kompensere

Der det kan være en rekke krav du føler ikke oppfylles i ditt tilfelle, er det viktig kompensere med all mulig annen erfaring. Du har kanskje ingen relevant arbeidsfaring med å jobbe i team. Da kan man for eksempel trekke frem erfaring fra å jobbing i et elevråd eller en annen frivillig organisasjon. Det viktigste vil uansett være å kunne fremvise en god forståelse av nettopp hva det søkes etter.

LES OGSÅ: Hvordan få jobb i et stort konsern? Tips fra HR-avdelingen i Orkla

Vis hva du kan

I stedet for å fortelle hvor flink du er, vis arbeidsgiveren dette. Man kan sette opp nettopp hvilke utfordringer du tror stillingen krever, og hvordan du ville taklet disse. Det kan også være en mulighet å legge frem en liste av ideer du tror ville være til hjelp for å skape enda større suksess for deres organisasjon. Det viktigste er å vise hvor alvorlig du tar dette, og få den ansettelsesansvarlige til å betrakte deg som en seriøs kandidat.


Skape direkte kontakter

Et åpenbart viktig element, vil være å tenke nøye etter om du kjenner noen som kunne sette deg i direkte kontakt med arbeidsgiveren. Hvis ikke dette er en mulighet kan man tenke mer strategisk. Se for eksempel etter om den som er ansvarlig for å ansette, er å finne på et arrangement eller lignende. Still opp på dette og introduser deg selv. Hovedpoenget er uansett å finne en felles plattform for å skape kontakt.

Å skaffe seg innpasset til et jobbintervju, er like mye en kunst som det er en vitenskap. Så husk og både tenke strategisk og utenfor boksen.

Klikk her for å søke blant tusenvis av ledige stillinger