(KarriereStart.no):
Som en dedikert jobbsøker, har du antageligvis brukt tid på å skreddersy den perfekte jobbsøknaden. Etter timer med finjustering er du endelig i mål, og sikker på at alt er gjort helt korrekt.
Søknaden du har skrevet er avgrenset med presisjon til nøyaktig én side, rik på referanser og inneholder en komplett liste av dine personlige egenskaper.
Det viser seg imidlertid, på tross av det mange tror, at disse kriteriene ikke nødvendigvis bidrar til den ideelle jobbsøknaden.
Her er åtte vanlige jobbsøkermyter som ekspertene har avslørt til Forbes.com:
Myte: Du må alltid oppgi referanser
Jo da, referanser må man jo ha, men det er strengt tatt ikke nødvendig å oppgi referanser i jobbsøknaden. I stedet for å lage en brødliste med navn og nummer, kan du i en enkel setning skrive at du har referanser. Oppgi dem gjør du ved etterspørsel, eller har referanselisten klar for overlevering under jobbintervju.
Myte: Søknaden skal ikke være lenger enn én side
Det handler ikke om hvor mange sider du har, det handler om hvor mange ord du har per side. Det mener i alle fall head hunteren Jacob Bell, fra Bright.com, ifølge Forbes. Oppsettet er avgjørende for å holde leseren interesser. Bell anbefaler derfor 390 ord per side, i stedet for å komprimere skriften for å få plass til alt. Obs: dette gjelder søknad, ikke CV.
Myte: Skrivefeil i søknaden er grunnlag for diskvalifisering
Les alltid gjennom søknaden din flere ganger, og gjerne høyt til deg selv eller andre. For skrivefeil er kjedelig å oppdage i etterkant, men småfeil i teksten vil ikke tilsi at søknaden din havner i søppelkassen. Tidligere jobberfaring er mye viktigere enn grammatiske feil.
Myte: Inkluder alle dine personlige egenskaper
I stillingsannonser vil det som regel i sammenheng med kvalifikasjoner stå en liste over ”personlige” ferdigheter av typen: fungerer godt i samarbeid med andre, lett omgjengelig, selvgående og så videre.
Profesjonell søknadsskriver og grunnleggeren av Best Resumes of New York, Ann Baehr, har i flere tilfeller sett at jobbsøkere går så langt som å kopiere hele listen med personlige egenskaper fra stillingsannonsen i sin egen søknad. Dette skaper en uheldig generisk søknad, sier Bell til Forbes. Prøv heller å formidle disse egenskapene gjennom tidligere jobberfaring.
LES OGSÅ: Unngå dette på jobbjakt
Myte: Aldri bruk farger i jobbsøknaden
En jobbsøknad handler om å selge seg selv. Bruken av farger indikerer at du er bevisst i hvordan du ønsker å fremstå. Avhengig av firmaets eller arbeidsplassens profil kan den rette fargebruken i en jobbsøknad, sammen med en godt skrevet søknad som oppfyller stillingskriteriene, være akkurat det som gjør at du kommer ett steg nærmere jobben.
Myte: Jobbprestasjoner bør utheves i en egen seksjon av søknaden
Nei, sier Bell til Forbes. Hvis prestasjonene havner i en egen seksjon av søknaden, blir de lettere oversett av rekrutterer. Bell mener at jobbprestasjoner en noe av det viktigste i hele søknaden. Derfor bør de i sammenheng med jobberfaring være det første man ser.
Myte: Spissede jobbsøknader blir for snevre. Sikt bredt.
En spisset søknad er både nødvendig og smart også om stillingsbeskrivelsen er litt vag eller om du sender en åpen søknad. Med en god plan for hvordan du selger inn din kompetanse bør en jobbsøknad derfor alltid spisses til den type stilling du ønsker. En målrettet søknad gjør det dessuten enklere for den som rekrutterer å plassere deg innenfor riktig felt.
Myte: Finn frem synonymordboken når du skriver jobbsøknaden
Ifølge undersøkelser gjort av rekrutteringstjenesten Bright.com, er det ingen grunn til å overdrive bruken av synonymer og å finne nye verb til hvert eneste punkt. Det er med andre ord helt i orden å gjenbruke de samme verbene.